- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.092
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Tirotoksikoz nasıl anlaşılır?
Tirotoksikozun Klinik Bulguları- Sıcağa karşı intolerans.
- İştah artışına rağmen kilo kaybı (Graves’te daha belirgin)
- Taşikardi, atrial fibrilasyon, aritmi, konjestif kalp yetmezliği.
- Kolay sinirlenme, sabırsızlık, emosyonel instabilite, uykusuzluk, psikoz, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, ellerde tremor, artmış tendon refleksi.
Guatr olup olmadığını nasıl anlarız?
Guatr Belirtileri Nelerdir?- Boyun bölgesinde fark edilen şişlik ya da şişlikler.
- Boğazda baskı hissi.
- Yutma güçlüğü
- Öksürme.
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal (Tiroit hormonu normalden fazla salgılandığında)
Tirotoksikoz neden ortaya çıkar?
Tirotoksikoz neden ortaya çıkar?Önceden depolanmış hormon salınımı veya eksojen alım ile dolaşımdaki aşırı miktardaki tiroid hormonu, tirotoksikoz denen hipermetabolik duruma neden olur. Tiroiditler depolanmış hormonun salınımı ile sıklıkla tirotoksikoza neden olurlar.
Tirotoksikoz nasıl tedavi edilir?
Tirotoksikoz nasıl tedavi edilir?Bu hastalarda önce ilaçlarla hormonlar normale getirilir ve sonra radyoaktif iyot tedavisi yapılır. Radyoaktif iyot, Nükleer Tıp uzmanlarınca verilir. Radyoaktif iyot verilmeden 3 gün önce ilaçlar kesilir ve radyoaktif iyot aldıktan 3-4 gün sonra tekrar başlanır.
Guatr olan kişide ne gibi rahatsızlıklar olur?
Guatr belirtileri Yetersiz hormon salgılanması durumunda kilo alma, uyku hali, uyuşukluk, kuru ve kaba cilt, kabızlık, halsizlik ve saç dökülmesi görülebilir. Normalden fazla hormon salgılandığında ishal, çarpıntı, baş ağrısı, titreme, sinirlilik ve bulantı görülebilir.Guatr ve tiroid aynı şey mi?
Tiroid bezinin büyümesine guatr adı verilir. Tiroid ile guatr aynı anlama gelmez. Her insanın tiroidi yani tiroid bezi vardır ama her insanda guatr yoktur. Tiroid bezi hastalıkları başlığı altına pekçok patoloji girer. guatr, tiroiditler tiroid bezi hastalıkları arasındadır.Tiroidi az çalışan ne yememeli?
Tiroidi az çalışan ne yememeli?Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.