AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tiroid Ultrasonu, Tiroid Biyopsisi ve Ameliyatsız Guatr (Tiroid Nodülü) Tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tiroid bezi:

Tiroit bezi; boyunda ön alt kısımda bulunan ,ortalama 24-25 gr ağırlığında, hormon salgılayan bir bezdir. Ürettiği hormonlar (T3 ve T4) nedeniyle çok önemli bir organdır. Çünkü bu hormonlar vücut metabolizmasını düzenlediği gibi; gelişme üzerine de etkisi olan hormonlardır. Tiroid hormonlarının normalden çok salgılanmasına hipertiroidi, normalden az salgılanmasına hipotiroidi ismi verilir. Tiroid hormonları sadece organlar üzerine değil, ruhsal durum üzerine de etkilidir.

Tiroid bezininin en önemli hastalıklarından biri tiroid nodülleridir. Tiroid nodülleri yaklaşık %5-10 oranında kanser riski taşırlar. Bu nodüller hiç belirti vermeyebilir ve tesadüfen ultrason esnasında saptanabilir.

Tiroid Ultrasonu-Biyopsi:

Tiroid bezini değerlendirmede, en çok tercih edilen değerlendirme yöntemi ultrasonografidir. Ultrasonografi ile guatr, tiroid nodülü, Haşimato hastalığı, Graves hastalığı (zehirli guatr), tiroid kanseri gibi birçok patoloji büyük bir doğrulukla saptanabilir. Tiroid bezinin kanlanması, boyutu, çevresi değerlendirilir. Saptanan bir nodülün ne kadar kanser riski taşıdığı belirlenebilir. Bu risk değerlendirmesi, TI-RADS (Thyroid imaging reporting and data system ) denilen bir algoritma kullanılarak yapılır. Nodülde kanser şüphesi var ise;. ultrason rehberliğinde biyopsi yapılabilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) adı verilen bu işlem ağrısızdır ve 5-10 dakika sürer.

Ameliyatsız Tiroid Nodülü (Guatr) Tedavisi:

İyi huylu nodüller; seste çatallanma, horlama, boğazda takılma hissi gibi bazı şikayetlere veya boyunda şişlik gibi estetik problemlere yol açabilirler. Genel anestezi ve hastanede yatış gerektirmiyor. Nodül boyutuna göre değişmekle birlikte; 15-30 dk süren ağrısız bir işlem. İşlemde; lokal anesteziden sonra, özel bir iğne ile nodülün içine girerek ,nodülü işlevsiz hale getiriyoruz. İsminden yanlış anlaşılmamalı; radyasyon içeren bir yöntem değil. İşlemden sonra boyunda iz kalmaz. Nodül zamanla küçülerek bağ dokusu halini alır.
 
Geri
Üst