- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 247.985
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tiroid hormonunun fizyolojik etkileri nelerdir?
Tiroid Hormonları- Tiroid hormonları metabolizma hızını artırır. Glikojenolizi arttırır, hepatik glukoneogenezi artırır, bağırsaktan glikoz absorbsiyonunu artırır, kolesterol sentez ve yıkımını artırır.
- Birçok organın çalışmasına etki eder.
- Çocuklarda büyüme ve beyin gelişimi için gereklidir (fetal dönem dahil).
Iç guatr ve dış guatr nedir?
Göğüs boşluğunun içine doğru büyüme gösteren vakalar “iç guatr” olarak tanımlanır. Boyunda gözle görülen nodüller ise “dış guatr” ifadesi ile açıklanmaktadır. Göğüs boşluğuna büyüyen vakalarda guatr kitlesi nefes borusuna ve damarlara bası yapmaktadır.Tiroid hormonu neyi azaltır?
Tiroid hormonu neyi azaltır?Tiroid bezinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve obezite ortaya çıkar. Obezite genellikle, göz çevresinde, göbek etrafında ve vücudun alt bölgelerinde kendini gösterir. Ayrıca tiroid hormon eksikliği kilo alımının yanısıra vücudun ödemli olmasına neden olur.
Bir insanda guatr olduğu nasıl anlaşılır?
Guatr Belirtileri Nelerdir?- Boyun bölgesinde fark edilen şişlik ya da şişlikler.
- Boğazda baskı hissi.
- Yutma güçlüğü
- Öksürme.
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal (Tiroit hormonu normalden fazla salgılandığında)
Iç guatr ne demek?
“İç guatr (plonjan guatr, retrosternal guatr), boyunda büyüyen guatrın bir bölümünün yıllar içerisinde göğüs boşluğu içine inmesi ile oluşur. Kısa boyunlu kişilerde guatr büyüdüğü zaman boyunda genişleyecek yer bulamayınca, büyümesi göğüs boşluğu içerisine doğru olabilir.Iç guatr nedir biyoloji?
Iç guatr nedir biyoloji?Yaygın guatr, basit guatrın tersine guatr bütün tiroid bezine yayılmıştır. Zehirli guatr ya da toksik guatr, hipertiroidli guatr türüdür, halk arasında iç guatr adı da verilir. Bu guatr çeşidi iltihaplanma, su toplanmasi ya da Basedow hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında görülür.