AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tiroid Hastalıkları Kilo Artışına Veya Azalışına Neden Olur mu?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tiroid hastalığı ile vücut ağırlığı ve metabolizma arasında karmaşık bir ilişki olduğu çok uzun bir süredir bilinmektedir.

Tiroid hormonu hem insanlarda hem de hayvanlarda metabolizmayı düzenlemektedir ve metabolizma daBMR denilen Bazal Metabolizma Hızı ölçümü ile belirlenmektedir.

BMR'nin azalması ya da artması vücuttaki enerji dengesini de etkilemekte dolayısıyla tiroid hormonları da metabolizma hızını etkilediğinden vücut ağırlığı da buna bağlı değişebilmektedir.

Hipertiroidide tiroid hormon düzeyi yüksek olduğundan bazal metabolizma da hızlanmaktadır ve bunun sonucunda da kişi genellikle kilo vermekte vücut ağırlığı azalmaktadır. İştahı, metabolizmayı ve aktiviteyi kontrol eden faktörler çok karmaşıktır ve tiroid hormonu bu kompleks sistemde yalnızca bir faktördür.

Bununla birlikte, hipertiroidi daha şiddetli olduğunda gözlenen kilo kaybı da o kadar yüksektir. Zayıflama, tiroiditin zehirli fazında olduğu gibi tiroid hormonlarının yükseldiği diğer koşullarda da görülür ve çok yükseldiğinde de Hipertiroidi aynı zamanda iştahı arttırdığından, bazı hastalar kilo vermez aksine kilo da alabilirler.

Hipotiroidi de ise tiroid hormon düzeyleri azalmakta olup, metabolizma hızı da buna bağlı düşmektedir. Vücudun daha az enerji harcamasıyla vücutta biriken yağ oranı arttığından vücut ağırlığı da buna bağlı olarak artmaktadır.

Hipotiroidide kilo artışının nedeni de karmaşıktır ve her zaman aşırı yağ birikimi ile ilgili değildir. Hipotiroidisi olan kişilerde kazanılan fazladan kilo büyük miktarda tuz ve su birikiminden kaynaklanmaktadır.
 
Geri
Üst