AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tiroid Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tiroid Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Tiroid Hastalıkları Belirtileri

Hipertiroid Belirtileri

-Çarpıntı

-Zayıflama

-Ellerde titreme

-Sinirlilik

-Sıcağa tahammülsüzlük

-Uyuma zorluğu

-Saçlarda incelme ve dökülme görülmesi

-Gözün ileri doğru fırlaması

-Aşırı terleme

-Adet sorunları

Hızlı çalışan tiroit bezi kolay bir şekilde teşhis edilemiyor. Zira bu hastalığa iç guatr, sıcak nodül, enfeksiyon ve ilaç kullanımı gibi birçok unsur neden oluyor. Ayrıca aşırı iyot alımı da tiroit bezinin hızlı çalışmasına yol açar. Tiroit bezinin hızlı çalışması metabolizmayı hızlandırdığı için, hasta aşırı yemesine rağmen aldığı besinleri yakar ve kilo kaybeder.

Hipotiroid Belirtileri

-Yorgunluk ve Halsizlik

-Hareketlerin yavaşlaması

-Saç dökülmesi

-Ciltte kuruma

-Kilo alma

-Soğuğa karşı tahammülsüzlük

-Nabızda azalma

Vücudun mikroplarla ve alerjiyle mücadele etmesini sağlayan bağışıklık sisteminde meydana gelen bir proplem tiroit bezine karşı reaksiyon oluşmasına yol açıyor. Bu durum mikropsuz bir iltihap gelişimine ve tiroit bezinin zarar görerek yavaş çalışmasıne neden oluyor.

Hipotiroidi durumunda sperm sayı ve kalitesi etkilenerek spermlerin daha yavaş ve düzensiz hareket etmelerine ve bunun neticesinde de kısırlığa yol açabililiyor.

Hipotiroidi tedavi edilmediği takdirde böbreğin vücuttaki suyu atması yavaşlar ve ödem meydana gelir. Bununla birlikte toksik maddelerin veya ilaçların vücuttan atılması da zorlaşır.

Hipotiroidi kan kolesterol seviyesinin artmasına neden olabilir. LDL kolesterolün yükselmesi damar hastalıkları riskini artırır.

Nodüler Guatr

Tiroid nodülleri, bez içinde meydana gelen anormal dokulardır. Nodüller muayene elle tespit edilebildiği gibi ultrasonla da tespit edilir. Nodüller soğuk, sıcak ve ılık olarak üç çeşittir. Nodüllerin % 80′nini soğuk, % 10′unu sıcak ve % 10′unu ılık nodül oluşturur.

Tiroid bezinin az çalışması durumunda B2, B6, B12 vitaminleri önerilmekte ancak A ve E vitamininin alımı önerilmemektedir.

Tiroid bezi aşırı çalışması halinde A vitamini, tiamin ve B6 vitamini, C ve E vitamini önerilmektedir.

Guatr hastalığı, kadınlarda erkeklere nazaran daha sık rastlanır. Zamanla büyüyen tiroid bezinde önceleri nodül oluşmaz. Fakat bu durum tedavi edilmez ve iyot eksikliği sürerse meydana gelen nodüller, hipertroidiye yol açabilir.

İyot eksikliği olan guatrlılarda iyotlu tuz yararlı olur ama iyot eksikliği yoksa iyotlu tuz alımı zarar verebilir.
 
Geri
Üst