AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tiroid hastalari brokoli yiyebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tiroid hastaları brokoli yiyebilir mi?​

-Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızıturp ve şalgam troit hormonlarının çalışmasını azaltan besinlerdir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.

Ayçekirdeği tiroide iyi gelir mi?​

Ayçekirdeği tiroide iyi gelir mi?
Ay çekirdeği vücudunuzdaki tiroid hormonunu düzenlemeye yardımcı ‘tirozin’ aminoasidini içerir. Gün içinde biraz ay çekirdeği atıştırabilir veya smoothie’nizin içine atabilirsiniz.

Brokoli zehirli guatra iyi gelir mi?​

Brokoli zehirli guatra iyi gelir mi?
Hipertiroidi tedavisindeki hastalar beslenmede aşağıda belirtilen kurallara uymalıdır: Tiroid bezinin fazla çalışması genellikle bağışıklık sistemindeki zayıflıktan ileri geldiğinden bağışıklık sistemini kuvvetlendiren sarmısak, mantar ve brokoli yiyiniz.

Brokoli TSH yükseltir mi?​

TSH değerleri düşük olan kişilerin genel olarak lahana, brokoli ve karnabahar gibi guatrojen olarak adlandırılan besinler, soya ve soya bazlı yiyecekler, yüksek oranda işlenmiş gıdalar ve sodyum içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durması gerekir.

Brokoli neden yasak?​

Brokoli neden yasak?
Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı tüketmemelisiniz. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.

Tiroid hastaları ne yememeli?​

Tiroid hastaları ne yememeli?
Brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, hardal, turp, şalgam, soya ürünleri, çilek, şeftali, ıspanak gibi guatrojenik besinler iyot emilimini engelleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir. Hipotiroidi olan hastalar bu besinlerin aşırı tüketiminden ve ilaç kullanımına yakın saatte tüketmekten kaçınmalıdır.

Zehirli guatra ne iyi gelir?​

Ispanak, badem, incir, kuru fasulye gibi kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Selenyum yönünden zengin besinler, beslenme listesine daha fazla eklenmelidir. İyotsuz tuz tüketimi doktora danışılarak yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengin olduğundan kontrollü tüketilmelidir.

Zehirli guatr tedavisi nasıl yapılır?​

Zehirli guatr tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide antitiroid ilaçlar ile medikal tedavi, radyoaktif iyot 131 ile ablasyon tedavisi ve cerrahi (subtotal veya total tiroidektomi) yeralır. Hastanın öncelikle antitiroid tedavi ile ötiroid hale gelmesi gerekmektedir.

Zehirli guatr da neler yasak?​

Zehirli guatr da neler yasak?
Zehirli guatr hastaları iyot içeriği yüksek olan besinlerden uzak durmalıdır. İyot, tiroid hormonunu yapımındaki ana elementtir….Zehirli Guatr Yasak Yiyecekler Nelerdir?
- İyotlu tuz,
- Soya sütü,
- Soya proteini,
- Soya fasulyesi,
- Deniz ürünleri.
- Yumurta sarısı,
- Süt ürünleri tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Insanlar neden brokoli sevmez?​

Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor. Bu genin bulunduğu insanlar yeşil sebzelerden nefret ediyor.
 
Brokoli, tiroid hastalığı olan bireylerin tüketimine dikkat etmeleri gereken bir sebzedir. Çünkü brokoli guatrojenik özelliklere sahip besinlerden biridir ve tiroid hormonlarının çalışmasını azaltabilir. Bu nedenle tiroid hastaları, özellikle hipertiroidi tedavisi gören bireyler, brokoliyi aşırı tüketmemelidir.

Tiroid hastaları için alternatif besin önerilerine gelince, ayçekirdeği içinde bulunan tirozin amino asidi vücuttaki tiroid hormonlarını dengelemeye yardımcı olabilir. Dolayısıyla tiroid hastaları, tirozin içeren besinlerden biri olan ayçekirdeğini tüketebilirler. Ayçekirdeğini atıştırabilir veya smoothie'lerinde kullanabilirler.

Öte yandan brokolinin zehirli guatr tedavisinde faydalı olabileceği belirtilmektedir. Hipertiroidi tedavisi gören hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek besinler arasında sarmısak, mantar ve brokoli önerilmektedir.

Ancak brokoli aynı zamanda tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan guatrojenik bir besindir ve aşırı tüketilmemelidir. Bu nedenle tiroid hastaları, özellikle guatrojenik besinleri (brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası gibi) aşırı tüketmekten kaçınmalıdır.

Sonuç olarak, tiroid hastalarının beslenme düzenlerinde dengeli bir şekilde besinleri seçmeleri ve doktorlarından beslenme konusunda tavsiye almaları önemlidir. Beslenme düzenindeki değişikliklerin mutlaka uzman bir sağlık profesyoneli tarafından yönlendirilmesi sağlıklı bir tiroid fonksiyonu için önemlidir.
 
Geri
Üst