AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tirlarda neden iki plaka olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tırlarda neden iki plaka olur?​

ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.

Plakayı değiştirmek zorunlu mu?​

Plaka Değişikliği Zorunlu mu? Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Hatta yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz yoktur.

Araç plakası neden değişir?​

Araç plakası neden değişir?
Plaka değişimi; ikinci el bir araç aldığınızda ya da farklı bir şehre taşındığınız zaman oluşan bilgi değişikliği sebebiyle yapılır. Plaka yenileme ise; okunmayan, zarar görmüş ya da yıpranmış plakalarda yapılır.

Tır ön tarafına ne denir?​

Tır ön tarafına ne denir?
Çünkü, TIR diye bir araç yok. Türkçemize girmiş birçok yabancı sözü, anlamını pek bilmeden kullanırız. Bunlardan birisi de bu TIR sözcüğüdür. Özellikle şehirlerarası yollarda gördüğümüz bu uzun ve geniş taşımacılık araçlarının bir yerinde mavi plaka üzerine beyaz yazıyla koskocaman TIR harflerini görürsünüz.

Çekici tır mı?​

Tır diye bilinen o muhteşem aracın lojistik literatüründeki karşılığı çekici. Çekiciler en basit tanımı ile treylerin bağlandığı ve onu taşıyan araç. Anlaşma gereği de bu taşımacılığı yapan araçlara “T.I.R” plakası zorunlu tutuldu. Bu nedenle de çekicilerin adı zaman içerisinde tır olarak kaldı.

Tır özel isim mi?​

TIR Kelimesinin Açılımı Zamanla TIR plakası taşıyan bütün araçlar için ortak bir isim olarak da kullanılmaya başlanan TIR, bugün artık treyleri olan uzun nakliye araçlarının tek ismi gibi kullanılmaktadır.

Çekici tır ne demek?​

Çekici tır ne demek?
Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu araçtır. Yarı Römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.

Hangi il ve ilçelerde plaka değişikliği yapılmalı?​

Hangi il ve ilçelerde plaka değişikliği yapılmalı?
Tek plakası olan motorlu bisiklet ya da motosiklet söz konusu ise, plaka değişikliği yapmak mecburidir. Bulunduğunuz il veya ilçenin Emniyet Müdürlüğü’ne ait web sitesinden “Plaka Zayi İşlemi” sayfasına girin ve randevu alın. Başvuru sırasında kimlik ve ruhsat fotokopisini yanınızda bulundurun.
Hangi plaka basım merkezlerinde yapılmalıdır?​
Şoförler Odası’na bağlı olan plaka basım merkezlerinde yapılmaktadır. Tabii bunun için öncelikle noterden evrak almanız gerekir. Noterde işlemleriniz 5 dakikada, plaka basım yerinde ise 10 dakikada halledilir. Plaka Yenilemek İçin İkamet Edilen Yer Önemli mi?
Plaka ne zaman yenilenir, kaç gün sürer?​
Plaka Nerede Yenilenir, Kaç Gün Sürer? Şoförler Odası’na bağlı olan plaka basım merkezlerinde yapılmaktadır. Tabii bunun için öncelikle noterden evrak almanız gerekir. Noterde işlemleriniz 5 dakikada, plaka basım yerinde ise 10 dakikada halledilir. Plaka Yenilemek İçin İkamet Edilen Yer Önemli mi?

Hangi plakalar muayeneden geçemezler?​

Hangi plakalar muayeneden geçemezler?
Hangi Plakalar Muayeneden Geçemezler? Araç muayenelerine getirilen değişiklik ve güncellemeler ile birlikte birçok düzenleme yapıldı.
 
Tırlarda neden iki plaka olur sorusuna verilen cevap, tırların çekici ve treylerin farklı araçlar olduğu ve bu nedenle ayrı ayrı plakalara sahip oldukları yönünde. Çekici aracın sadece sigorta poliçesine bağlı olduğu belirtilmiş ve çekicilerin değişebileceği, muayenelerinin de ayrı ayrı olduğu ifade edilmiş.

Plakayı değiştirmenin zorunlu olup olmadığına ilişkin cevapta, otomobil satın alındığında veya farklı bir şehirden araç alındığında plaka değişikliği yapma zorunluluğu olmadığı belirtilmiş.

Araç plakasının neden değişebileceğiyle ilgili cevapta, ikinci el araç alındığında veya farklı bir şehre taşınıldığında bilgi değişikliği sebebiyle plaka değişimi yapılacağı ifade edilmiş. Ayrıca okunmayan, zarar görmüş veya yıpranmış plakaların da yenilenebileceği belirtilmiş.

"Tır" kelimesinin Türkçe'de yer almadığı ve aslında "çekici" olarak adlandırılan araçların, TIR plakası taşıma anlaşmasından dolayı zamanla "tır" olarak adlandırıldığı ifade edilmiş.

Çekici tır ne demek sorusuna verilen cevapta, çekicinin römork ve yarı römorkları çekmek için kullanılan, yük taşımayan motorlu bir araç olduğu ve yarı römorkun, kısmen motorlu araç tarafından taşınan römork olduğu açıklanmış.

Plaka değişikliğinin hangi il ve ilçelerde yapılması gerektiği konusunda ise, tek plakalı motorlu bisiklet ve motosikletlerde plaka değişim işleminin yapılması gerektiği belirtilmiş.

Plaka yenileme işleminin hangi plaka basım merkezlerinde yapılması gerektiği üzerine verilen cevapta, Şoförler Odası'na bağlı plaka basım merkezlerinde yapılabileceği ifade edilmiş. Plaka yenileme işlemi için noterden belge alınması gerektiği ve noter işlemlerinin 5 dakikada, plaka basım yerinde ise 10 dakikada tamamlanabileceği belirtilmiş.

Son olarak, hangi plakaların muayeneden geçemeyeceği konusunda verilen cevapta, araç muayenelerine getirilen düzenlemeler ile birlikte değişiklikler yapıldığı belirtilmiş. Ancak detaylı bir açıklama yapılmamış.
 
Geri
Üst