- Konu Yazar
Tıpta bilgisayar kullanılır mı?
Bu gelişmelerin yanı sıra, tıp alanında kullanılan ölçüm ve görüntüleme yöntemleri, test, analiz ve izleme cihazları hızla gelişmekte ve çoğalmakta, bunun sonucunda tıp bilgisi gün geçtikçe zenginleşmektedir. Yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin çoğunun kullanımı bilgisayara bağlıdır.Hastanelerde bilgisayar kullanımı ilk hangi alanda olmuştur?
1960 yılından önce ABD hastanelerinde bilgisayarlar öncelikle hasta kabul ve muhasebe gibi alanlarda seyrek olarak kullanılıyorlardı. Veri işleme işlemleri uygulamalarında bilgisayarlar, onların el kitapları ve delikli kart techizatları yardımcı oluyorlardı.Sağlık Bilgi Sistemleri Bugünün dünyasinda neden önemli?
Sağlık Bilgi Sistemleri Bugünün dünyasinda neden önemli?Sağlık bilgi sisteminin amacı etkili ve yüksek kalitede hasta bakımına katkıda bulunmaktır [1]. Tıbbi sekreterlere göre, hastane bilgi sistemi kullanımı en çok faydayı “bilgilere daha kolay ulaşmada”, en düşük faydayı ise “hasta bakımının planlanmasında” sağlamaktadır.
Tıpta Bilgisayar Uygulamaları ilk defa hangi yıllarda başlamıştır?
Tıpta bilgisayarlar 1950’li yıllarda Ledley ve Lusted tıbbi tanı ve tedavisi için bilgisayarların yararlı olacağı fikrini ortaya atmıştır.Türkiye’de ilk bilgisayar kaç yılında hangi kurumda kullanılmıştır?
Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 1960 yılında hizmete giren ve Türkiye’de kullanılan ilk bilgisayar olan “IBM-650 Data Processing Machine”in üç ünitesi bir arada görülüyor (Resimde görülen Oslo’da Teknoloji müzesindeki 1959 model bu makine, Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki modelle aynıdır).Sağlık Bilişimine yönelik ilk çalışmalar hangi ülkede?
Sağlık Bilişimine yönelik ilk çalışmalar hangi ülkede?Çin’de ilk olarak hemşirelik bilişim sistemlerinin geliştirilmesi 1970’lerin sonlarında başlamış ve 1987 yılında kurulmuştur. Çin Bilişim Derneği 1981 yılında kurulmuştur.
yazılımlarının arasında Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS), Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS), Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS), Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS), Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ve internet üzerinden servis sunan diğer sağlık bilişimi uygulama yazılımlarının önemli yer …
Sağlık bilgi sistemi içinde neler yer alır?
Sağlık bilgi sistemi içinde neler yer alır?HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi), AHBS (Aile hekimliği bilgi sistemi) , Ulusal Tüberküloz Sistemi, Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Sistemi, Klinik Karar Destek Sistemleri, e-Nabız, Sina (Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler) gibi HBYS ve AHBS den toplayarak elde ettiği verileri işleyen, sağlık …