Tipta aydinlatma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tıpta aydınlatma nedir?​

Kanaatimizce aydınlatma kavramı, hastayı, hastalığı, uygulanması planlanan tanı ve tedavi yöntemleri ile diğer tanı ve tedavi seçenek- leri, meydana gelebilecek muhtemel sonuçları, zamanı, söz konusu işlemlerin sosyal ve ekonomik açıdan hasta üzerinde oluşturabilecek etkileri ve işlemin yapılmaması ya da ertelenmesi …

Risk aydınlatması ne demek?​

Risk aydınlatması, tıbbi müdahalenin icrasında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesine rağmen, bu tıbbi müdahaleye bağlı olarak meydana gelmesi muhtemel ve önlenmesi tıp biliminin verilerine göre kesin olmayan kalıcı (daimi) veya geçici yan etkiler konusunda hastanın aydınlatılmasıdır.
Hastanın aydınlatılmasına ne denir?
Otonomi aydınlatması, hastanın serbest iradesiyle ve kendi sorumluluğunun bilincinde olacak şekilde tıbbi müdahale hakkında karar vermesini ve rızasının sağlıklı şekilde temin edilmesini amaçlamaktadır. Bunun için hastanın teşhis, süreç ve rizikolar konusunda aydınlatılması şarttır.

Hangi durumlarda hastayı aydınlatma zorunlu değildir?​

Aydınlatmanın Ortadan Kalktığı Haller. Hekimin aydınlatma yükümlüğü doğal afet, savaş, toplu kaza ya da koma hali gibi durumlarda söz konusu olmayacaktır. Çünkü bu durumlarda yapılacak olan tıbbi müdahalenin ivediliği esastır.

Aydınlatma Yükümlülüğü nasıl yerine getirilir?​

Tebliğin 5. maddesine göre veri sorumlusu ya da yetkilendirdiği kiĢi tarafından aydınlatma yükümlülüğü; sözlü, yazılı, ses kaydı, çağrı merkezi gibi fiziksel veya elektronik ortamlar kullanılmak suretiyle yerine getirilebilmektedir.
Tıbbi müdahalenin hukuka uygun olması için aranan şartlar nelerdir?
Bu şartlar; hastanın aydınlatılması ve rızasının alınması, tıbbi müdahalede bulunma yetkisinin bulunması, müdahalenin hukuken öngörülmüş amaçlara yönelmiş olması ve müdahalenin tıp biliminin kurallarına uygun olması şeklinde dört şarttır.
Hasta Hakları Yönetmeliği madde 31; ”Rıza alınırken hastanın veya kanuni temsilcisinin tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında bilgilendirilip aydınlatılması esastır…” hükmü ile aydınlatılmış onamın hekim açısından bir yükümlülük, madde 7; “Hasta, sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceği konusunda bilgi …
 
Geri
Üst