AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tipik pnomoni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tipik pnömoni nedir?​

Tipik Pnömoni: Üşüme titreme ile birden yükselen ateş, öksürük, pürülan balgam, plöritik tipte yan ağrısı, fizik muayenede konsolidasyon bulguları, radyolojik olarak sıklıkla lober tutulum ve genellikle lökositozla karakterize bakteriyel pnömonidir.

Atipik pnömoni nasıl tedavi edilir?​

Çoğunlukla yaşlıları, bağışıklık sistemi zayıf kişileri ve sigara içenleri etkiler. Atipik zatürre vakalarının çoğu tedaviye olumlu yanıt verir ve iyileşme uzun sürmez. Doktorlar, antibiyotik reçete eder. Ayrıca yüksek ateş ve baş ağrısı gibi belirtileri azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar da kullanılır.

Pnömoni tipleri nelerdir?​

Pnömoni tipleri nelerdir?
Günlük yaşamda ortaya çıkan pnömoni(zatürre) nedir? Günlük yaşamda ortaya çıkan pnömoniye “ Toplum Kökenli Pnömoni” denir. Genellikle bakteriyel infeksiyon sebeplidir. Klinik seyrine göre toplum kökenli pnömoni yani zatürre tipik Zatürre ve A Tipik Zatürre olmak üzere 2 gruba ayrılır.

Atipik zatürre neden olur?​

Atipik zatürre neden olur?
Atipik pnömoni bulaşıcıdır ama yavaş yayılır (hapşırma veya öksürme yoluyla) ve genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır. Enfeksiyon genellikle Mycoplasma pneumoniae adı verilen bir bakteriden kaynaklanır.

Pnömoni Nedir?​

Pnömoni halk arasındaki bilinen tabiriyle zatürre; kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır.

Zatürre tedavisi ne kadar sürer?​

Genellikle ateşin düşmesini takiben 5-7 gün daha antibiyotiğe devam edilmesi önerilmektedir. Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürre durumlarında tedavi süresini 10-14 güne bazen 21 güne kadar uzatmak gerekebilir. Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır.

Zatürre olan kişi nasıl beslenmeli?​

Zatürre olan kişi nasıl beslenmeli?
ZATÜRRE TEDAVİSİNDE BESLENME NASIL OLMALIDIR?
- Zatürre yaşıyorsanız bol miktarda sıvı içmek şiddetle tavsiye edilir.
- Kinoa, kahverengi pirinç, yulaf, arpa gibi tam tahıllardaki karbonhidrat içeriği bu süre zarfında vücuda enerji sağlar.
- Protein açısından zengin bir diyet, zatürre hastaları için faydalıdır.

Kırmızı Hepatizasyon nedir?​

Kırmızı Hepatizasyon nedir?
2. Kırmızı Hepatizasyon: masif konfluen eksudasyon olur; alveol boşluklarını nötrofiller, eritrositler ve fibrin doldurur. Akciğer kırmızı, sıkı ve havasızdır; karaciğer kıvamında!
Zatürre hastalığı tamamen geçer mi?​
Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Tedavi başlangıcından sonra bir veya iki hafta sonra hekim, hastayı muayene eder ve gerekli testleri yapar. Bazen tedavi süresinin uzatılması veya ek incelemeler gerekebilir.
Zatürre geçiren nelere dikkat etmeli?​
Çoğunlukla su olmak üzere bol sıvı alınmalı. Sağlıklı beslenilmeli, mevsim sebze ve meyveleri mutlaka tüketilmeli. Mutlaka istirahat edilmeli. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar, mutlaka hekime danışmak şartıyla zatürre aşısı yaptırmalı.
 
Tipik pnömoni, genellikle bakterilerin neden olduğu bir tür bakteriyel pnömonidir. Belirtileri arasında üşüme titreme ile birden yükselen ateş, öksürük, pürülan balgam, plöritik tipte yan ağrısı, fizik muayenede konsolidasyon bulguları ve radyolojik olarak sıklıkla lober tutulum yer alır. Tedavisi genellikle antibiyotik kullanımını içerir.

Atipik pnömoni ise genellikle yaşlıları, bağışıklık sistemi zayıf kişileri ve sigara içenleri etkileyen bir tür pnömonidir. Çoğu atipik zatürre vakası tedaviye olumlu yanıt verir ve iyileşme süreci kısa olabilir. Tedavi genellikle antibiyotiklerin yanı sıra belirtileri hafifletmeye yardımcı ilaçları da içerebilir.

Pnömoni genel olarak akciğer dokusunun iltihaplanması durumudur ve çeşitli mikroorganizmaların sebep olduğu bir hastalıktır. Pnömoni tipleri arasında toplum kökenli pnömoni, tipik ve atipik zatürre gibi çeşitler bulunmaktadır.

Atipik zatürre genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır ve Mycoplasma pneumoniae bakterisi sıklıkla enfeksiyonun sebebini oluşturur. Hastalık yavaş yayılır ve bulaşıcıdır. Tedavisi genellikle antibiyotikler ile yapılır.

Zatürre tedavisi genellikle ateşin düşmesini takiben 5-7 gün daha antibiyotik kullanımını içerir. Ancak bazı durumlarda tedavi süresi 10-14 gün hatta 21 güne kadar uzatılabilir. Hastalığın tedaviye iyi yanıt vermesi beklenir ve genellikle hızla iyileşme görülür.

Zatürre olan kişinin beslenmesi, bol sıvı tüketimini içermeli ve enerji sağlayacak tam tahıl ve protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir.

Son olarak, zatürre geçiren kişilerin özellikle su tüketimine dikkat etmeleri, sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri, dinlenmeleri ve gerektiğinde hekimlerinden destek alarak zatürre aşısı yaptırmaları önerilir. Hastalığı tamamen atlatan kişilerin düzenli takip ve kontrol için hekimlerine başvurmaları önemlidir.
 
Geri
Üst