AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tip 1 Obez ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.511
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tip 1 Obez ne demek?​

Tip I Obezite – Fazla yağ vücutta eşit dağılmıştır. Tip II Obezite (Gynoid, Kadın, Armut Tipi) – Fazla yağ daha çok kalça ve basenlerdedir. En çirkinidir ama sağlık açısından en az risk oluşturan budur. Tip III Obezite (Visceral Obesitiy, Organlarda) – Karın içi organlarda ve dokularda yağanma fazladır.

Obezite prevalansı nedir?​

Obezite oranı ise 13 ve 15 yaş kızlarda %5, erkeklerde %9 olarak saptanmıştır. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından Avrupa Bölgesinde fazla kiloluluğun yetişkinlerin 0-80’ini etkisi altına aldığı, çocukların ve adölesanların yaklaşık ‘sinin fazla kilolu olduğu ve bunların üçte birinin obez olduğu belirtilmektedir.
Turdep 1 Nedir?​
Türkiye Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyoloji Çalışması (TURDEP-I) 1997-1998 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Diyabet Bilim Dalı, Türkiye İstatistik Kurumu (Eski adı ile Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü) ve Sağlık Bakanlığı tarafından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün gözlemi …

Türkiye’de obezite oranı nedir?​

Türkiye’de obezite oranı nedir?
Türkiye’de obezite görülme oranı kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 25 sınırına yaklaştı. TBMM Obezite ile Mücadele Yöntemleri ve Önlemleri Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye obezitede Avrupa’da 1’inci, dünyada 4’üncü sırada yer alıyor.

Turdep-II nedir?​

Turdep-II nedir?
TURDEP-II çalışması, 1997-98 yıllarında yapılan TURDEP-I çalışmasının tekrarı niteliğinde planlanmış olup aynı yöntem kullanılarak aynı merkezlerde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan kişilere ayrıntılı bir yaşam tarzı anketi uygulanmış ve açlık venöz kan örnekleri alındıktan sonra uygun kişilere OGTT yapılmıştır.

Türdep nedir?​

Ülkemizde, 1997-1998 yılları arasında yapılan TURDEP-I (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans) ve TURDEP-II çalışmasının sonuçlarına göre son 12 yılda; diyabet sıklığı yüzde 90 artarak, yüzde 7.2’den yüzde 13.7’ye çıktı.
 
Obezite, vücuttaki yağ dokusunun aşırı miktarda artması ve genellikle sağlık sorunlarına neden olabilen bir durumdur. Obezite genellikle beden kitle indeksi (BMI) olarak adlandırılan ölçümle belirlenir. BMI, bir kişinin kilosunun, boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir sayıdır. BMI değerlerine göre obezite şu şekilde sınıflandırılır:

- Tip I Obezite: Fazla yağ vücutta eşit dağılmıştır.
- Tip II Obezite (Gynoid, Kadın, Armut Tipi): Fazla yağ daha çok kalça ve basenlerdedir. Sağlık açısından riski daha az olan bir türdür.
- Tip III Obezite (Visceral Obesity, Organlarda): Karın içi organlarda ve dokularda yağ birikimi fazladır ve sağlık açısından daha risklidir.

Obezite prevalansı, bir toplumda obezitenin ne kadar yaygın olduğunu ifade eder. Türkiye'de obezite oranlarının arttığı belirtilmektedir. Kadınlarda obezite görülme oranı yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 25 sınırına yaklaşmıştır. Türkiye, obezite konusunda Avrupa'da birinci sırada ve dünyada dördüncü sırada yer almaktadır.

Türkiye'de obezite ile ilgili yapılan epidemiyoloji çalışmalarından biri de Türkiye Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyoloji Çalışmasıdır (TURDEP). TURDEP-I ve TURDEP-II çalışmaları ile Türkiye'deki obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarının yaygınlığı ve artışı üzerine detaylı veriler elde edilmiştir. TURDEP-I ve TURDEP-II çalışmalarının sonuçlarına göre Türkiye'de obezite ve diyabet gibi hastalıkların prevalansının arttığı görülmektedir.
 
Geri
Üst