Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

tip 1 diyabet ne zaman ortaya cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

tip 1 diyabet ne zaman ortaya çıkar?​

Eskiden “Juvenil Diyabet” ya da “İnsüline Bağımlı Diyabetes Mellitus” diye adlandırılan bu hastalık 6 ay ile 40 yaş arasında her yaşta başlayabilir ancak 8 yaş ve 15 yaş civarında başlama sıklığı çok yüksektir. Tüm Tip 1 Diyabet olgularının % 90’ı 18 yaş altında başlamaktadır.

Kan şekeri ölçümü ne zaman yapılır?​

Kan şekeri ölçümü ne zaman yapılır?
Açlık kan şekeri ölçümü kişinin 8-12 saat açlık sonrasında verdiği kan örneğine bakılarak yapılan testtir. Açlık kan şekeri ölçülürken ağıza alınan son lokmadan sonra en az 8 saat geçmesi önemlidir. Açlık kan şekeri ölçümü yapılırken en doğru sonuçlar 8-12 saat arasında ortaya çıkmaktadır.

Şeker yükleme testi ne zaman yapılır?​

Şeker yükleme testi gebeliğinin 24 ile 28’inci haftaları arasındaki kadınlarda gestasyonel diyabetin varlığının incelenmesi amacıyla yapılır.

tip 1 diyabet hastalarına yüzde kaç rapor verilir?​

tip 1 diyabet hastalarına yüzde kaç rapor verilir?
Genellikle tip 2 diyabetliler yüzde 20, tip 1 diyabetliler yüzde 30-40 arasında oran alıyor. Sigortalı diyabetliler ise benzer şekilde sağlık kurumundan rapor almak için yetkili hastaneye başvurup, hekim tarafından değerlendirilip, son karar SGK heyeti tarafından veriliyor.

Tokluk şeker ölçümü ne zaman yapılır?​

Tokluk kan şekeri kandaki glukoz düzeyinin yemek sonrası ölçülen düzeyidir. Tokluk kan şekerinin ölçümü yemeğin ilk lokmasından 2 saat sonra yapılır.

Yemek yedikten 2 saat sonra kan şekeri kaç olmalı?​

Yemek yedikten 2 saat sonra kan şekeri kaç olmalı?
Tokluk kan şekerinin ölçümü yemek yemeye başladıktan iki saat sonra yapılır. Tokluk kan şekeri referans aralıkları 120 ile 140 mg/dl arasındadır. Sağlıklı bir insanın kan şekeri 140 mg/dl değerinin üzerinde ise tokluk kan şekeri yüksek, 120 mg/dl değerinin altındaysa tokluk kan şekeri düşük olarak kabul edilir.

Şeker yükleme testi yapılmazsa ne olur?​

Hamilelikte şeker yükleme testi yapılmazsa ne oluyor? Hamilelikte tanısı konulmamış diyabet veya iyi kontrol altına alınmamış kan şekeri seviyeleri anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Gestasyonel diyabeti bulunan hastada, insülin ihtiyacı arttığı için pankreas daha fazla çalışmaya başlar.

Şeker yüklemesini kaçıncı haftada yaptırdınız?​

Şeker yüklemesini kaçıncı haftada yaptırdınız?
Gebelikte şeker yükleme testi genellikle 24. ve 28 haftalarda ve 1 defa yapılır.

%40 engelli raporu ne işe yarar?​

%40 engelli raporunun işlevleri engelli vatandaşlara başta toplu taşıma olmak üzere sağlık, barınma, gıda, eğitim, ekonomi, fırsat eşitliği gibi sosyo ekonomik ayrıcalıkları kapsamaktadır.

Şeker hastalarına aylık bağlanır mı?​

Şeker hastalarına aylık bağlanır mı?
SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.

Tip 1 diyabet tamamen iyileşir mı?​

Ancak şunu belirtmekte yarar var: Tip 1 diyabeti daha önceden anlasak bile bunu hiçbir şekilde değiştiremiyoruz. Tip 1 diyabetin gelişmesini engelleyen bir tedavi yöntemi yok.
 
Tip 1 diyabet (aynı zamanda juvenil diyabet veya insüline bağımlı diyabet olarak da bilinir), genellikle 8 ila 15 yaşları arasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak 6 ay ile 40 yaş aralığında her yaşta başlayabilir. Tüm Tip 1 diyabet olgularının %90'ı 18 yaş altında başlar.

Kan şekeri ölçümü genellikle açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri olmak üzere iki şekilde yapılır. Açlık kan şekeri testi, kişinin 8-12 saatlik açlık sonrasında yapılan testtir ve en doğru sonuçlar 8-12 saat arasında alınır. Tokluk kan şekeri ise yemek sonrası ölçülen şeker düzeyidir ve genellikle yemekten 2 saat sonra ölçülür.

Şeker yükleme testi ise genellikle gebeliğin 24 ile 28. haftaları arasında yapılır ve gestasyonel diyabetin varlığını değerlendirmek amacıyla kullanılır. Bu test doğru zamanda yapılmazsa, anne için ve bebeğin sağlığı için risk oluşturabilir.

Şeker hastalarına rapor verilmesi durumunda genellikle tip 1 diyabet hastalarına %30-40 arasında rapor verilirken, şeker hastalığı oranına ve durumuna bağlı olarak farklılıklar görülebilir. Engelli raporunun ise engelli vatandaşlara çeşitli sosyo-ekonomik avantajlar sağladığı ve aylık bağlanabilmesi için belirlenen şartlar bulunduğu belirtilmektedir.

Tip 1 diyabet tamamen iyileşmez. Bu hastalığın gelişimini engelleyen bir tedavi yöntemi veya tamamen iyileştirici bir tedavi bulunmamaktadır. Bu nedenle, tip 1 diyabeti önlemek veya iyileştirmek için mevcut bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi genellikle insülin tedavisi, diyete ve yaşam tarzı değişiklikleriyle yönetilir.
 
Geri
Üst