- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tip 1 diyabet hastalarına yüzde kaç rapor verilir?
Genellikle tip 2 diyabetliler yüzde 20, tip 1 diyabetliler yüzde 30-40 arasında oran alıyor. Sigortalı diyabetliler ise benzer şekilde sağlık kurumundan rapor almak için yetkili hastaneye başvurup, hekim tarafından değerlendirilip, son karar SGK heyeti tarafından veriliyor. Ardından emeklilik hakkına sahip olabiliyor.Tip 1 diyabet hastaları pilot olabilir mi?
Diyabetik bir uçucu için en büyük kaygı, akut hipoglisemiye bağlı beyin işlev bozukluğu ve inkapasitasyondur. Bu nedenle askeri havacılıkta insüline bağımlı tip-1 diyabetli (DM) uçuculara uçuş görevi verilmez.SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
İnsülin kullanan hastalar ne kadar yaşar?
İnsülin kullanan hastalar ne kadar yaşar?Şeker hastası iyi tedavi olur, iyi bir takip içinde yaşamına devam ederse akranlarına göre en az 10 yıl fazla yaşayabilir.
Gözünü çizdiren pilot olabilir mi?
Gözünü çizdiren pilot olabilir mi?Sağ ve sol göz numaraları eşit olmayan pilot adayları için ise her iki gözün numaraları arasındaki fark, 2 dereceyi aşarsa pilot olmak maalesef imkansız hale geliyor! Renk körlüğü ve keratokonus rahatsızlıkları da pilot olmak için bir engel! Gözlük kullanan pilotların lisansina VDL ibaresi ekleniyor.
Insülin direnci olanlar pilot olabilir mi?
Kan Şekeri İle İlgili Hastalıklar İlaç kullanım durumu farketmeksizin kan şekeri bozukluğu (Şeker hastalığı, insülin direnci, kan şekeri düşüklüğü ve diğer kan şekeri bozuklukları) olan, geçmişte tanısı, tedavisi olan adaylar da dahil olmak üzere tüm adayların işe girişi uygun değildir.Tip 1 şeker hastalığı nelere yol açar?
Tip 1 diyabeti olan kişilerde pankreas yeterli insülin üretemez. İnsülin eksikliği nedeniyle dolaşımdaki şeker hücre içine giremez ve enerjiye dönüştürülemez. Dolaşımdaki şekerin hücre içine girememesi kan şekerinin yükselmesine ve böbreklerden süzülerek idrarla atılmasına neden olur.Ancak pankreas yeterli miktarda insülin hormonu üretemezse ya da ürettiği hormonu etkin bir şekilde kullanamazsa, enerjiye dönüşmesi gereken glukoz kanda birikir ve kan şekerini yükseltir. Eğer kan şekeri kontrol altına alınamazsa organları ciddi anlamda tehlikeye sokabilir.