AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tinea capitis belirtileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tinea capitis belirtileri nelerdir?​

Saç Mantarı (Tinea Capitis) Saçın uzamasını engeller ya da kafa derisinin bazı bölgelerinde dökülmelere neden olur. Boyutu değişmekle birlikte genellikle çember şeklinde bir alanda yayılır. Bu alanlarda kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma, kepekli alanlar, kırık saçlar ve deride dökülmeler görülebilir.

Imidazol hangi grup?​

Imidazol grubu antifungaller arasında yer alan fentikonazol, izokonazol, ketokonazol, tiyokonazol vulvovaginal kandidozun tedavisinde vaginal tablet, süpozituvar, krem veya merhem şeklinde; bifonazol, izokonazol, klotrimazol, ketokonazol, mikonazol, oksikona- zol, sulkonazol ve tiyokonazol ise saçsız deri ve tırnak …
Tinea kapitis tedavisinde amaç klinik iyileşme yanında mikolojik iyileşmenin de sağlanmasıdır ve mutlaka sistemik antifungal tedavi kullanılmasını gerektirir. Oral antifungal tedavide griseofulvin ve yeni oral antifungallerden terbinafin, itrakonazol ve flukonazol kullanılır.
AZOL ilacı nedir?
Azol grubu antifungal ajanlar tolerasyonu iyi, geniş etki spektrumuna sahip ilaçlardır. İmidazol ve triazol olmak üzere başlıca iki grupta incelenirler. Ketokonazol (imidazol) ve itrakonazol (triazol) yüksek oranda plazma proteinlerine bağlanır ve karaciğerde metabolize edilir.
Tinea capitis neden olur?
Saçlı derinin dermatofitik enfeksiyonudur. Sıklıkla çocukluk dönemi başta olmak üzere her yaş döneminde gözlenmektedir. Erkek çocuklarında kız çocuklarından daha fazla görülmektedir. Hastalığın etkeni Trikofiton veya Mikrosporum türlerindendir.

Imidazol ilaç nedir?​

Sentetik bir imidazol grubu antifungaldir. Yapı ve etki bakımından klotrimazole benzer. Hücre duvarı sentezini baskılayarak mantarlara etkili olur. Patojenik mantarların çoğuna, Gram pozitif bakterilere ve bazı Acanthamoeba türlerine karşı etkilidir.

Topikal antifungal ilaçlar nelerdir?​

Topikal antifungaller:
azol grubu antifungaldir. nitrat tuzu halinde kullanılır. maya mantarlarına, kandidalara ve çeşitli dermatofitlere karşı etkilidir. tinea infeksiyonlarında %2’lik losyon, sprey ve pudra formunda kullanılır.
 
Geri
Üst