Tımar sisteminin Osmanlı devlet yönetimine askeri sistemine ve ekonomisine katkısı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tımar sisteminin Osmanlı devlet yönetimine askeri sistemine ve ekonomisine katkıları nelerdir kısaca bilgi,

Tımar sistemi, Osmanlı’ya askeri ve ekonomik anlamda nasıl katkılar sağladı? Üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti zamanında bazı işler, bir sistem dahilinde yapılarak devletin düzeni sağlanıyordu. Bunlardan biri de tımar sistemiydi. Osmanlı İmparatorluğu’nda, sahip olunan toprakların çok büyük bir bölümü devlete aitti. Devlet, kendisine ait olan bu araziyi işlemeleri ve ekonomiye katkı sağlamaları için vatandaşlarına dağıtırdı. Bu topraklar, dirlik olarak ayrılmışlardı. Belirli bir dirlik üzerinde yaşayan çiftçiler, toprağı ekip biçme hakkına sahiptiler, ancak bu hakkın karşılığında devletin belirlediği dirlik sahibine vergi ödeme sorumlulukları vardı. Dirlik sahipleri, devlet makamlarında görev yapanlardan ya da önemli askerlerden seçilirdi. Dirlik sahipleri, görevleri karşılığında herhangi bir ücret almazlar, sahip oldukları topraklardan elde ettikleri vergilerle geçinirlerdi.

Dirlik sahipleri, gelirleri ne kadar yüksekse o kadar oranda atlı asker yetiştirmekle ve savaş zamanında onlarla birlikte orduya katılmakla yükümlüydü. Osmanlı Devleti bu sayede askeri harcamalarını kısmakla birlikte, toprağın da işlenmesini sağlayarak ekonomisini geliştirmeyi hedeflemiştir. Dirlik sahipleri de verginin toplanmasından sorumlu olduklarından, görevlerini düzgün şekilde yerlerine getirir ve vergilerini düzenli biçimde toplayarak ülke ekonomisine katkı sağlarlardı.

Tımar sistemi sayesinde, ülke içerisindeki tarım toprakları sürekli olarak işlenmiş, tahıl üretimi çok yüksek rakamlara çıkmıştı. Tımar sisteminde olan bir çiftçinin, toprağını herhangi bir gerekçesi olmadan bırakması yasaktı. Bir çiftçi, sebep göstermeden 3 yıl boyunca toprağını işlemez ise, devlet toprağı bir başka çiftçiye devir ederdi. Ancak üretimini düzgün bir şekilde yapan çiftçiler, toprağın kullanım hakkını elinde tutar ve diledikleri takdirde bu kullanım hakkını miras bırakabilirlerdi.

Anlattığımız tımar sistemi, Osmanlı’da hem tarımsal üretimin, hem de askeri ve mali düzenin temelini oluşturmuştur. Sistem sayesinde hem halkın üretime katılması sağlanmış, hem nitelikli asker yetiştirilmiş, hem de ekonomiyi ayakta tutmak adına vergiler toplanmıştır. Zaman içerisinde tımar sisteminin bozulmasıyla köylüler topraklarını terk etmeye başlayınca tarımsal üretim de düşmüştür. Bununla birlikte ordudaki Tımarlı Sipahi sayısı da gerilemeye başlamıştır.
 
Geri
Üst