Tımar sistemi ne demek hakkında bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tımar sistemi nedir ne demektir kısa bilgi,

Tımar sistemi 1700′lü yıllarda en aktif dönemini geçirmiştir. Bu yıllarda tımar sistemi savaşlar sırasında yaralanan, askerliği bırakmışlara ve köylüler toprak devrederek ekip biçme hakkı verilmesi ile yapılmaktaydı. Toprak hala devlete ait sayılırdı ve ürünlerden vergi alınırdı. Bu vergi ile toprağı ekenler de asker yetiştirirdi. Bu sayede hem köylü kazanırdı hemde devlet. Köylü elindeki bu tarlaları 3 sene üst üste ekmezse çift bozan yada başka türlü cezalara çarptırılırdı.

Normal bir tımardan gelen senelik tarım geliri 20.00 akçeden bile az olurdu. Bu tip tımarları tasarruf yapan sipahiler savaş anında Osmanlıya atlı olarak dahil olmaktaydı.

Tımarın has, zeamet ve tımar olmak üzeri üç türü vardı.

Bu sistemin esas yararı devlete idi. Ekonomik olarak ve askeri olarak devlet kazanç sağlardı. Yetiştirilen bu askerler bölgedeki asayişi sağlardı. Tımar sistemi devlet gücünü kaybettiği dönemde kalkardı çünkü ekonomisi tükenmişti ve bu nedenle tınar sisteminde yer alan araziler satılırdı ve satın alan insanlar yine tımar sistemindeki gibi toprağı köylüye verirdi ancak vergileri çok daha fazlaydı bu nedenle tımar sistemi iptal edildi.
 
Geri
Üst