Timar Nedir Kisaca tarih?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
261.280
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tımar Nedir Kısaca tarih?​

Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Osmanlı İmparatorluğu’nda ise kamu arazisi (mirî) dahilinde, vergi toplama yetkisininin ve asayişi sağlama görevinin sipahiye bırakılmış olan tarımsal topraklara verilen addır.

Osmanlı devletinde tımar ne demektir?​

Tımar sistemi Osmanlı Devleti’nde çok uzun yıllar boyunca uygulanmış olan vergi ve toprak sistemidir. Tımar sistemini açıklamak gerekirse; devlet mülkiyetindeki toprakların devlet memuru statüsünde bulunan kişilere bırakılmasına dayanmaktadır.
Tımar sahipleri ne demek?
Tımar, Osmanlı İmparatorluğu’nda kamu arazisi (miri) dahilinde, yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara verilen addır. Tımar sistemi merkezden denetlenen büyük bir sipahi gücü besleyerek padişahın ordusuna asker sağlamak için tasarlanmıştır. Tımara hak kazanan kişi ancak askeri sınıftan olabilirdi.
Tımar türleri nelerdir?
Tımar Türleri – Dirlik Çeşitleri

Tımar sisteminin amaci nedir?​

Tımar sisteminin en büyük amaçlarından biri Sipahi askerlerini taşra bölgelerine atamak ve burada güvenliği sağlamaktı. Tımar sisteminden alınan vergiler askeri amaçlar için kullanılırdı.

Osmanlı Devletinde uygulanan tımar sisteminin faydaları nelerdir?​

Tımar sistemine toprağa dayalı olması sebebiyle göçebe yaşayan Türkmenler yerleşik hayata geçmektedir. Periyodik süreçlerle vergiler düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Tımar sistemi ile ordunun asker ihtiyacı ve giderleri karşılanmaktadır. Ülkenin bayındır hâle gelmesini ve arazilerden daha fazla fayda sağlanmaktadır.
Tımar sisteminde Kılıç ne demek?
Tımar sahipleri yıllık gelirlerinin ilk 3 bin akçesini kendi geçimleri için ayırırlardı. Buna “Kılıç Hakkı” denirdi. Geri kalan gelirin her 3 bin akçesi için de tam teçhizatlı 1 adet atlı asker yetiştirmek ve gerektiğinde bunlarla birlikte savaşa katılmak zorundaydılar. Bu askere “Cebelü” adı verilirdi.
Tımar sistemi neye denir?
İleri düzey devlet adamlarına verilenlere Has Topraklar; defterdar, çavuş ve alabeylere verilenlere Zeamet Toprakları; bazı devlet adamları ve askerlere verilen en küçük dirlik topraklara ise Tımar deniliyordu.
Tımar Sistemi, askeri bir sistem olmasının yanı sıra aynı zamanda idari bir sistemdir. Bu sistemde köylüler devlete vermeleri gereken vergiyi tımar sahibine verirlerdi.Tımar sahipleri de bu vergilerle arazinin vergi gelirine göre belirli sayıda atlı asker(cebelü) yetiştirirlerdi.
 
Geri
Üst