AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tikten kurtulmak mumkun mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tikten kurtulmak mümkün mü?​

– Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan tiklerde ise sorun genelde geçicidir ve zaman içinde tikler kendiliğinden ortadan kalkabilir.

Tik ne zaman geçer?​

Tik Bozuklukları en çok 10 yaş civarı şiddetlenir ve gözlenir. Genelde 20 yaş civarında ise azalırlar. Tik Bozukları genelde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Davranış Bozukluğu, Kaygı Bozukları , Obsesif Kompulsif Bozukluklarla birlikte sık gözükür.
Yetişkinlerde tik neden olur?
Kişilere stres, yorgunluk, heyecan ve panik yaratan aile, arkadaş, okul ya da iş ortamları gibi çevresel faktörler de tiklere neden olabilmektedir. Aynı zamanda, bu sendromdan muzdarip kişilerde bazı psikolojik rahatsızlıkların görüldüğü de yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Tiklere ne iyi gelir?
Tik bozukluğuna eşlik eden DEHB, OKB, depresyon ya da bipolar bozukluk varlığında bu hastalıkların tedavi edilmesi, tikler üzerinde doğrudan olumlu bir etki yaratabilir. Haloperidol, pimozid, flufenazin, tiaprid, risperidon, ziprasidon, olanzapin, klonidin gibi ilaçlar tik tedavisinde kullanılmaktadır.

Tik nasıl olur?​

Tik, motor ya da vokal kasların istemsiz kasılması sonucu ortaya çıkar ve tekrarlayıcı hareketlerdir. İstem dışı ve ani bir şekilde ortaya çıkan kas hareketi olan tik, çoğu zaman kişi farkında olmadan oluşur. Tiklerin diğer bir sebebi de taklittir.

Tik bozuklugu icin hangi doktora gidilir?​

Bu durumda, Çocuk Ruh Sağlığı uzmanına gidip, gerekli yönlendirmeleri almak, uygulamak gerekir. Tik bozukluğu olan çocuklarda bu bozukluğa eşlik eden tanılar da söz konusu olabilir.
Tikli çocuğa nasıl davranmalı?
-Çocuğa sevildiği hissettirilerek, olumlu bir benlik algısı ve kendine güven duygusu geliştirmesi sağlanmalıdır. -Çocuk tikleri bir süre durdursa dahi, bu tiklerin onun kontrolü altında olmadığı bilinmelidir. Ebeveynlerin yaklaşımı bu yönde olmalıdır. -Tikler çocuğun özgüvenini tehdit eder, sosyal uyumunu bozar.
Yetişkinlerde tik nasıl tedavi edilir?
Karmaşık olmayan ve olgunun iyi uyum sağladığı durumlarda çok hızlı ve iyi sonuç alınabilir. Tiklerin ilaçla olan tedavisinde birçok ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar arasında Haloperidol, Risperidon, Pimozid, Flufenazin, Ziprasidon, Olanzapin, Ketiyapin, Aripiprazol, Sülpirid, Klonidin yer alır.

Tiki olan insanlar hangi doktora gitmeli?​

Bu durumda, Çocuk Ruh Sağlığı uzmanına gidip, gerekli yönlendirmeleri almak, uygulamak gerekir. Tik bozukluğu olan çocuklarda bu bozukluğa eşlik eden tanılar da söz konusu olabilir. Örneğin; dikkat eksikliği, kaygı bozuklukları da birlikte görülebilir. Tüm bunlara yönelik destek verilmesi gerekir.

Tiki olan çocuğa nasıl davranılmalı?​

Aileler tiki olan çocuğuna nasıl davranmalıdır? Yardım almak isteyen aileler, hastanelerin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı (Psikiyatri) bölümüne başvurabilirler.
Tikin tedavisi nedir?
Tikler kaç yaşında başlar?
Tikler sıklıkla çocuk ve ergen yaş dönemlerinde başlar. En sık görüldüğü yaşlar 7-12 arasındadır.
 
Geri
Üst