Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tikayici periferik arter hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tıkayıcı periferik arter hastalığı nedir?​

Periferik arter hastalığı, bacak bölgesinde bulunan atardamarların daralması ya da tıkanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Hastalığın büyük çoğunluğu, atar damar iç çeperinde biriken yağ ve kolesterol artıklarına bağlı gelişen damar sertliği denilen ‘ateroskleroz’ nedenlidir.

Periferik dolaşım yetmezliği nedir?​

Kol veya bacakları besleyen atar damarlarda meydana gelen daralma veya tıkanıklara periferik arter (atar damar) hastalığı adı verilir. Genellikle damar duvarlarında oluşan aterosklerotik plakların kan akımını azaltması veya tıkamasıyla ortaya çıkar. Hastalık bulunan uzuvda dolaşım yetersizliği ortaya çıkar.

Periferik Arter neresi?​

Periferik Arter neresi?
Periferik arter, kalp dışındaki (yukarıda sayılan) diğer tüm doku ve organlara giden atar damarlara verilen genel isimdir.
Kalbi besleyen damarlar dışındaki tüm atardamarlarda daralma ve tıkanmalara yol açan duruma periferik arter hastalığı denir. Örneğin kol, bacak, beyin ve iç organları besleyen damarların duvarında ateroskleroz denilen plaklar oluşarak daralma ve tıkanma yaratır.

Bebeğin kalbi delik olduğu nasıl anlaşılır?​

2. Bebek Ve Çocuklarda Kalp Deliği Belirtileri
- Nefes alıp vermede zorlanma.
- Morarma.
- Emerken güçlük çekme, emerken yorulma ve ara vererek emmeye çalışma.
- Aşırı terleme.
- Dudak ve parmaklarda morarma, bebeğin aşırı huzursuzluğu.

Periferik anjiyografi ne demek?​

Periferik Anjiyografi, pelvik bölgenin ve kol, bacak gibi ekstremitelerin arterlerinin görüntülenmesi amacıyla yapılan testtir. Bu sayede arterlerde bir daralma ya da tıkanıklık olup olmadığı belirlenir. İşlem koroner anjiyografiye benzer şekilde uygulanır, sadece hedef alınan damarlar farklıdır.

Periferik anjiyo ne kadar sürer?​

Periferik anjiyo ne kadar sürer?
Bu işlem 15 dakika surer. El Bileğinden Yapılan Anjiyografinin Avantajları ve Dezavantajları; Anjiyografi işlemi el bileğinden yapıldığında, hastanın işlem sonrası mobilizasyonu daha hızlı olur ve hastanede kalış süresi kısalır. Özellikle obez hastalarda hematom riski ortadan kalkar.
Periferik BT anjiyografi nasıl çekilir?​
BT anjiyografi, ortasından hasta yatağının geçtiği bir açıklığı olan kutuya benzer bir cihazda gerçekleştirilir. Yatakta sırt üstü yatan hastanın ilgili damarları taranacak şekilde hasta yatağı bu açıklık içerisinde hareket eder. İnceleme oldukça hızlı olup dakikalar içerisinde tamamlanır.
Kalpte delik kendiliğinden kapanır mı?​
Kalp Deliği Kendiliğinden Kapanır Mı? Kalp deliğinin doğumsal olarak gelişmesi durumunda erken çocukluk döneminde kapanma ihtimali vardır. Ancak kalp deliğinin kendiliğinden kapanmaması durumunda, tedavinin geciktirilmemesi gerekir.
 
Periferik arter hastalığı, bacak bölgesindeki atardamarların daralması veya tıkanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle atar damar iç çeperinde biriken yağ ve kolesterol artıklarına bağlı olarak oluşan damar sertliği (ateroskleroz) nedeniyle gelişir.

Periferik arter hastalığına bağlı olarak periferik dolaşım yetmezliği ortaya çıkar. Bu durum, kol veya bacakları besleyen atar damarlardaki daralma veya tıkanıklar sonucunda oluşur. Damar duvarlarında biriken aterosklerotik plaklar kan akımını azaltabilir veya tamamen tıkayabilir, bu da bulunan uzuvda dolaşım yetersizliği ve belirtiler ortaya çıkarır.

Periferik arter terimi, kalp dışındaki organlara ve dokulara giden atardamarları ifade eder. Periferik arter hastalığı, kalbi besleyen damarlardan farklı olarak, kalp dışındaki atardamarlarda gelişen daralmalara ve tıkanmalara işaret eder. Örneğin, kol, bacak, beyin ve iç organları besleyen damarlarda oluşan aterosklerotik plaklar daralmalara ve tıkanmalara sebep olabilir.

Periferik anjiyografi, pelvik bölge ve ekstremiteler gibi bölgelerdeki arterlerin görüntülenmesi amacıyla yapılan bir testtir. Bu işlem, arterlerde daralma veya tıkanıklık olup olmadığını belirlemeye yöneliktir. Periferik anjiyografi, koroner anjiyografiye benzer şekilde uygulanır ancak hedeflenen damarlar farklıdır.

Periferik anjiyo işlemi genellikle yaklaşık 15 dakika sürer. El bileğinden yapılan anjiyografi, hastanın mobilizasyonunu hızlandırabilir, hastanede kalış süresini kısaltabilir ve özellikle obez hastalarda hematom riskini azaltabilir.

BT anjiyografisi, hasta yatağının geçtiği bir açıklığı olan bir cihazda gerçekleştirilir. Hasta sırt üstü yatar ve ilgili damarlar taranırken hasta yatağı bu açıklık içerisinde hareket eder. İnceleme hızlı bir şekilde tamamlanabilir ve dakikalar içerisinde sonuç alınabilir.

Doğumsal kalp delikleri bazı durumlarda erken çocukluk döneminde kendiliğinden kapanabilir. Ancak kalp deliğinin kendiliğinden kapanmaması durumunda tedavi gerekebilir ve bu durumda geciktirilmemelidir.
 
Geri
Üst