AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tik ten nasil kurtulurum?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tik ten nasıl kurtulurum?​

Eğitim, destekleyici psikoterapiler ve ilaç tedavileri tik bozuklukları tedavisinde olguya göre uygulanır. Kronik motor tiklerde ilaç tedavisi gerekmez. Tedavide çocuğun öğretmenlerinin bilgilendirilmesi ve çocuğun okulda desteklenmesi önemli bir noktadır.

Durek sendromu nedir?​

Durek sendromu nedir?
Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır. Halk arasında kendini tutamama hastalığı veya bağırma hastalığı olarak da bilinmektedir. Tourette sendromunda hastalar; kontrol edemedikleri ani ses ve hareketler ile mücadele ederler.

Tik doğuştan mıdır?​

Tik doğuştan mıdır?
Tourette Sendromu’nun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Ailesinde tik bozuklukları ya da Tourette Sendromu görülenlerde bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

Tik psikolojik midir?​

Tik Çeşitleri Bir çok olguda, Stres ve çevresel faktörler etkilidir. Kronik motor ya da vokal tikler, bir yıldan daha uzun sürmektedir. Tiklerin olmadığı dönem üç aydan daha azdır.

Yetişkinlerde tik nasıl tedavi edilir?​

Yetişkinlerde tik nasıl tedavi edilir?
Karmaşık olmayan ve olgunun iyi uyum sağladığı durumlarda çok hızlı ve iyi sonuç alınabilir. Tiklerin ilaçla olan tedavisinde birçok ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar arasında Haloperidol, Risperidon, Pimozid, Flufenazin, Ziprasidon, Olanzapin, Ketiyapin, Aripiprazol, Sülpirid, Klonidin yer alır.

Tik geçer mi?​

Tik geçer mi?
– Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan tiklerde ise sorun genelde geçicidir ve zaman içinde tikler kendiliğinden ortadan kalkabilir. – Bazen bir tik ortadan kalkıp yerine yeni tikler başlayabilir.

Turex sendromu nedir?​

Tourette sendromu, çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromu, Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından ilk kez 1985 yılında tanımlanmıştır.

Türev sendromu nedir?​

Türev sendromu nedir?
Tourette sendromu (veya Turet sendromu), aynı şekilde kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı, ani bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır. Nörogelişimsel bozukluklar kategorisinde ele alınır. İsmini Fransız doktor Gilles de La Tourette’den alır.

Tik kaç yaşında başlar?​

Tik kaç yaşında başlar?
Çocuklarda tik hangi yaşlar arasında görülür? Tikler sıklıkla çocuk ve ergen yaş dönemlerinde başlar. En sık görüldüğü yaşlar 7-12 arasındadır.

Dokununca tik neden olur?​

– Tikler organik veya psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. – Organik nedenlerle ortaya çıkan tikler genelde kalıcıdır ve zaman içinde Tourette bozukluğu gelişebilir. – Dikkat eksikliği sorunun ilk belirtileri olmasına karşın obsesyon ve kompulsiyonların başlaması sorunun ileri evrelerindedir.

Psikolojik tik nedir?​

Psikolojik tik nedir?
Tik, motor kaslar ya da yardımcı kas guruplarının istem dışı kasılmaları sonucunda görülen ani, aralıklı tekrarlayan ve ritmik özellikte olmayan ses ve davranışlardır. Psikolojik tikler genel olarak geçici özelliktedirler.

Tik tedavisi için hangi doktora gidilmeli?​

Tik tedavisi için hangi doktora gidilmeli?
Bir yıldan fazla tik bozukluğu yaşayan kişilerin, hastanelerin nöroloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca çocuk ruh sağlığı uzmanları da bu rahatsızlık ile ilgilenebilmektedir.

Tik bozukluğu kaç yaşında başlar?​

Turend sendromu nedir?​

Turend sendromu nedir?
Tourette Sendromu, (veya Turet Sendromu) Aynı şekilde kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı, âni bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır. Nörogelişimsel bozukluklar kategorisinde ele alınır. İsmini Fransız doktor Gilles de La Tourette’den alır.

Kaçış Sendromu nedir neden olur?​

Kaçış Sendromu nedir neden olur?
Kaçış sendromu, kan plazmasının ve içinde bulunan proteinlerin, minerallerin, sıvıların, kılcal damarların duvarlarından yani kan dolaşım sisteminde yer alan çevrede dokulara, kaslara, organlara veya vücut boşluklarına kaçması ile karakterize edilen bir tıbbi durumdur.

Tikler tedavi edilir mi?​

Bu tik bozukluğunun bilinen herhangi bir tedavisi olmasa da şiddetli semptomları en aza indirecek ilaç ve terapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu sayede, hastalar günlük hayatına devam edebilmekte ve sosyal olarak var olabilmektedir.

Tik ve takıntı nasıl geçer?​

Tik ve takıntı nasıl geçer?
Tiklerin ve takıntıların geçmesi için ailenin, psikoloğun ve öğretmenlerin birlikte ve uyumlu hareket etmesi oldukça önemlidir. Çocuklarda tikler ve takıntılar tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Tiklerin tedavi edilebilmesi için ailesinde tikleri olan kişilerin olup olmadığı araştırılır.

Tik bir hastalık mıdır?​

Tik bir hastalık mıdır?
Tik Bozuklukları en çok 10 yaş civarı şiddetlenir ve gözlenir. Genelde 20 yaş civarında ise azalırlar. Tik Bozukları genelde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Davranış Bozukluğu, Kaygı Bozukları , Obsesif Kompulsif Bozukluklarla birlikte sık gözükür.

Tikler kendiliğinden geçer mi?​

Gelip Geçici Tik Bozukluğunda ise adı başında tikler dönem dönem olur ve kendiliğinden kaybolur.

Çocuğumda tik var ne yapmalıyım?​

Çocuğumda tik var ne yapmalıyım?
AİLELER TİKLERE MÜDAHALE ETMEMELİ “Göz kırpma, boğaz temizleme, kafa sallayıp oynatma gibi basit motor tikler tedavi gerektirmez. Ailelerin tiklere müdahale etmemesi, çocuğun dikkatini vereceği motor ve zihinsel etkinlikler yaratmaları yeterlidir.

Tik neden ortaya çıkar?​

Tik neden ortaya çıkar?
Motor (hareketle ilgili )ve vokal tikler (ses çıkarma) birlikte görülebilir. Nedenleri arasında, genetik, nörobiyolojik ve çevresel etkenler sayılabilir. Başka türlü adlandırılamayan tik bozukluğu, tanı ölçütü karşılamayan tiklerle devam eden bozukluklar için kullanılmaktadır.

Tik nasil bir hastalık?​

Tikler motor yada vokal kasların istemsiz kasılmaları sonucu ortaya çıkan, ani, aralıklı, tekrarlayıcı, ritmik olmayan sesler ve davranışlardır. Tiklerin sıklığı ve şiddeti zaman zaman kişinin kendi istemi ile, istirahat halinde veya konsantrasyonla azalabilir veya kaybolabilir veya stresle artabilir.

Tik ne zaman geçer?​

Tik ne zaman geçer?
Çocuklar istedikleri zaman kısa sürelide olsa tiklerini engelleyebilirler. Tik Bozuklukları en çok 10 yaş civarı şiddetlenir ve gözlenir. Genelde 20 yaş civarında ise azalırlar.
 
Tik bozukluklarıyla ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı ve detaylı. Tikten kurtulmanın çeşitli yolları olduğu gibi tedavi yöntemleri de belirli bir süreç gerektiriyor gibi görünüyor. Tiklerin psikolojik, nörolojik ve çevresel etmenlerle ilişkili olduğunu söylemek mümkün. Tedavi sürecinde ailenin, psikologun ve öğretmenin birlikte ve uyumlu hareket etmesi önemli bir faktör gibi gözüküyor.

Tourette sendromu hakkında verdiğiniz bilgiler de oldukça açıklayıcı. Motor ve vokal tiklerin bir arada görülmesi dikkat çekici. Ayrıca, hastaların kontrol edemedikleri ani ses ve hareketlerle mücadele etmeleri oldukça zorlu bir durum gibi gözüküyor. Genetik faktörlerin de bu hastalığın ortaya çıkmasında belirleyici olduğunu belirtmişsiniz.

Tiklerin çocukluk döneminde başladığını ve en sık 7-12 yaş arasında görüldüğünü belirtmişsiniz. Tiklerin zamanla kendiliğinden ortadan kalkabileceğini ve bazen yeni tiklerin gelişebileceğini belirtmişsiniz. Tikin bir hastalık olduğunu ifade etmiş ve tedavi yöntemlerinden de bahsetmişsiniz. Tiklerin kronik ya da gelip geçici olabileceğini belirtmek de önemli bilgiler arasında.

Bir yandan verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve sağlıklı olmakla birlikte, konuyla ilgili profesyonel yardım almanın da önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Tikten kurtulmak için öncelikle bir uzmana başvurmak ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak oldukça önemli. Eğer başka sorularınız veya bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst