Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tifus hastaligi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tifüs hastalığı ne demek?​

Tifüs, Rickettsia bakterilerinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır. Neden olan etken bakteriler hücre içinde yaşama özelliği gösterirler, hücre dışında uzun süre canlı kalamazlar. Bitlerin taşıdığı riketsia provazeki mikrobunun insanlara bulaşmasıyla gelişen bulaşıcı hastalıktır.

Tifo ve tifüs aynı mı?​

İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır. Salmonella (kırmızı hücreler) türü bakteriler insan dokusu kültürüne saldırırken. Tifo, kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella typhi adlı bir bakteridir.
Humma nedir tıp?​
Kısa zaman içerisinde 40 dereceye kadar yükselen ateş hastanın iyileşmesi ya da ölümüne kadar yüksek kalır. Ateşin yükselmesinden ortalama 4 ile 6 gün sonra omuzlarda, göğsün yan tarafında, kollarda pembe renkli deri döküntüleri görülmeye başlanır. Bu nedenle hastalığa lekeli humma adı da verilmiştir.

Tifüse neden olan bakteri?​

Tifüse neden olan bakteri?
Tifüs, Rickettsia bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Rickettsia prowazekii (Epidemik tifüs) türü etkendir.

Tifüs hastalığı ne zaman çıktı?​

Tifüs hastalığı ne zaman çıktı?
İlk tifüs vakasına 1489 yılında bir İspanya sömürgesi olan Moorish Granada’da rastlanmıştır. İspanyollar, kuşatma sırasında savaş sebebiyle 3.000 askerlerini kaybederken, aynı zamanda buna ek olarak tifüs sebebiyle tek bir seferde 17.000 asker ölmüştür.

Tifüs nedir belirtileri?​

Belirtiler genellikle ani başlar ve tipik olarak ateş, üşüme, şiddetli baş ağrısı, eklem ağrıları, ciddi halsizlik ve öksürük görülür. 5-6 gün sonra vücutta önce vücudun üst bölümünde başlayıp, daha sonra vücudun her yerine yayılan cilt döküntüleri görülebilir. Hastalık tedavi edilmezse ağır ve ölümcül olabilir.

Tifo tifüs nedir?​

Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır.
Tifüs aşısı var mı?​
Hastalığın etkeni 1909 yılında ortaya konmuş olsa bile halen aşısı yoktur. Reşat Rıza’nın önerisi şu şekildedir; tifüsün yüksek ateşli dönemindeki hastadan 10-20 ml kan alındıktan sonra içinde cam boncuklar bulunan steril bir şişeye konulur ve kan iyice çalkalanıp fibrinden ayırma işlemi yapılır.

Humma hastalığı neden olur?​

Humma hastalığı neden olur?
Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika’nın ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.

Riketsiyaların neden olduğu hastalıklar?​

Riketsiyaların neden olduğu hastalıklar?
Rickettsia türlerinin sebep oldukları hastalıklardan en bilinenleri: tifüs, rikettsiyal çiçek, Marsilya humması, Afrika kene-ısırığı ateşi, Kayalık dağlar lekeli ateşi, Flinders Island lekeli ateşi, ve Queensland kene tifüsüdür. Rickettsia’ların çoğu tetrasiklin grubu antibiyotiklere duyarlıdırlar.
 
Tifüs hastalığı, Rickettsia bakterilerinin neden olduğu bir bulaşıcı hastalıktır. Bu bakteriler hücre içinde yaşama özelliğine sahip olup, hücre dışında uzun süre canlı kalamazlar. İnsanlara bitler aracılığıyla bulaşan Rickettsia prowazekii mikrobunun neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

Tifo hastalığı ise tifüs hastalığından farklı bir hastalıktır ve Salmonella typhi adlı bakterinin neden olduğu kirli içme suları ve pis yiyecekler yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Tifo, yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açabilen ve ölümcül olabilen bir bakteriyel enfeksiyondur.

Tifüs hastalığının belirtileri genellikle ani başlar ve ateş, üşüme, şiddetli baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik ve öksürük gibi belirtiler gösterir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında vücutta pembe renkli döküntüler de görülebilir. Tedavi edilmezse tifüs hastalığı ağır ve ölümcül olabilir.

Tifüs, Rickettsia prowazekii mikrobu tarafından 1489 yılında ilk kez İspanya'da rapor edilmiştir. Hastalığın önlenmesi için aşı henüz bulunmamaktadır. Ancak hastalığın tedavisinde hastadan kan alınarak fibrinden ayrılma işlemi yapılabilmektedir.

Riketsiya bakterilerinin neden olduğu hastalıklar arasında tifüs, rikettsiyal çiçek, Marsilya humması, Afrika kene-ısırığı ateşi, Kayalık dağlar lekeli ateşi, Flinders Island lekeli ateşi ve Queensland kene tifüsü bulunmaktadır. Bu hastalıklar genellikle tetrasiklin grubu antibiyotiklere duyarlıdır.
 
Geri
Üst