Ticari mallarin takibinde hangi yontem kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ticari malların takibinde hangi yöntem kullanılır?​

Aralıklı Envanter Yöntemi Aralıklı Envanter yönteminde; Ticari mallar satın alındığı zaman maliyet bedeliyle “153 ticari mallar” hesabının borç tarafına kaydedilir. Ödeme biçimine göre de ilgili diğer hesaplar alacaklandırılır.
Satış kaydı nedir?
Satış Kaydı; Yapılan satış işlemi sonucunda bir gelir doğmaktadır. Bu satış yurt içine yapılmış olmasından ötürü oluşan gelir, pasif karakterli 600 Yurtiçi Satışlar hesabında bir artış yaratacağından, hesap yazılan kayıtta alacaklı taraftadır. 600 Yurtiçi Satışlar hesabı gelir tablosuna ait bir gelir hesabıdır.

Satılan ticari mal maliyeti ne demek?​

621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti hesabı gelir tablosunun bir hesabıdır. Herhangi bir değişikliği tabi olmadan satılmak amacı ile alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetini gösteren hesaptır.
Ticari malların satın alışıyla ilgili maliyetler yükleme nakliye sigorta vb aşağıdaki hangi hesabın borçlu tarafına yazılır?
Bu nedenle; ticari mallar hesabının borç tarafına hem mal alış değeri hem de nakliye, sigorta, gümrük vergisi vb. giderler yazılır [2]. Bu yöntemde, ticari mal alışlarında ödenen katma değer vergisi (KDV), 191 indirilecek kdv hesabının borcuna yazılarak muhasebeleştirilir.
BRÜT SATIŞLAR-Yurtiçi Satışlar Yurt içinde gerçek ve tüzel kişilere satılan mal ya da hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar.
Yurt içi satışlar hesabı nedir?
yurt içindeki gerçek ve tüzel kişilere satılan mal ve hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlendiği hesaptır. satış gerçekleşdiğinde hasılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir. tek düzen hesap planında 600 nolu kod numarasıyla gösterilir.

Satılan ticari mal maliyeti nasıl hesaplanır?​

Satılan malların maliyeti (COGS), çalışılan dönemin başındaki envanter değeri alınarak, kapsanan dönem boyunca satın alınan yeni envanterin maliyetinin eklenmesi ve dönemin sonunda elde tutulan envanterin değerinin çıkarılmasıyla hesaplanır. .
Satılan hizmet maliyeti neleri kapsar?
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-) Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında “741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı” alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
 
Geri
Üst