AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ticari kazanclarda esnaf muafligindan kimler yararlanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ticari kazançlarda esnaf muaflığından kimler yararlanır?​

Esnaf Muaflığından faydalanmanız için sizden beklenen en temel şey bir iş yeri açmadan ticaret yapıyor olmanız. Gezici olarak perakende ticaret ile ilgilenenler. Gezici olarak müşteriye ulaşan ayakkabı boyacısı, hamal veya çilingir gibi işlerde çalışanlar. Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar.

Vergiden muaf esnaf fatura düzenler mı?​

Vergi Usul Kanunu’nun 234. maddesine göre gider pusulası fatura hükmündedir. Bu bağlamda gider pusulası; vergiden muaf esnaf ile yapılan ticari işlemlerin yanı sıra nihai tüketicilerden alınan mal ve hizmetler, iadeler, telif ödemeleri vb. çok sayıda işlem için de kullanılmaktadır.
Vergi muafiyet belgesi nasıl alınır 2021?​
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak “esnaf vergi muafiyeti belgesi” alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.

Esnaf vergi muafiyeti belgesini kimler alabilir?​

Esnaf vergi muafiyeti belgesini kimler alabilir?
2019 yılı itibarıyla alınan karara göre evde kendi imkânları ile üretim yapanlar, vergi muafiyetinden faydalanabilir. Kendi imkânları ile el işi ve hobi işleri ile uğraşanlar, bunların satışını gerçekleştirdikleri takdirde kanunda geçen şartları da sağladıklarında vergiden muaf olabilir.

Vergi muafiyeti kapsamı nelerdir?​

Vergi muafiyeti kapsamı nelerdir?
Vergi muafiyeti kapsamının ve şartlarının neler olduğunu ve kimler için geçerli olduğu merak ediyorsanız yazımızı hemen okuyun. Vergi muafiyeti vergi kanunlarına göre gelir sahibi bazı kimselerin ya da grupların belli şartlar dahilinde vergiden muaf olması anlamına gelir.

Vergi muafiyeti vergi kanunlarına göre gelir?​

Vergi muafiyeti vergi kanunlarına göre gelir sahibi bazı kimselerin ya da grupların belli şartlar dahilinde vergiden muaf olması anlamına gelir. Vergi ödemekle yükümlü olsalar dahi başka bazı vergi kanunları onların bu yükümlülüklerini ortadan kaldırır. Esnaf ve Zanaatkarlar Gelir Vergisi Muafiyeti Kapsamında Mıdır?

Vergi muafiyeti başka kimler kapsar?​

Vergi Muafiyeti Başka Kimleri Kapsar? Bu işleri belirtilen esaslara uygun olarak yaparak gelir elde eden vergi mükellefleri vergi muafiyeti kapsamında olurlar. Dolayısıyla esnaf ve zanaatkarlar da olmak üzere birçok alanda çalışan ya da kendine ek gelir sağlamak amacıyla iş yapan kişilerin vergi muafiyeti vardır.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi nelerdir?​
Esnaf ve Zanaatkarlar Gelir Vergisi Muafiyeti Kapsamında Mıdır? Vergiden muaf olan esnafları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi şu şekilde açıklıyor; Perakende ticaret ile iştigal ederken motorlu bir nakil aracı kullanmayan, gezici olan ve bir iş yeri açmamış kişiler,
 
Esnaf muaflığından kimlerin yararlanabileceği konusunda detaylı bilgiler paylaşılmış. Ticaret yaparken iş yeri açmamış olan gezici perakende satıcılar, ayakkabı boyacıları, hamallar, çilingirler gibi kişiler, köylerde sanat işleri ile uğraşanlar esnaf muaflığından faydalanabilirler. Vergiden muaf esnafların fatura düzenleyip düzenlemedikleri sorusu da ele alınmış. Gider pusulasının vergiden muaf esnaflar tarafından da kullanılabildiği ve vergiden muaf esnafların fatura gibi gider pusulası düzenleyebileceği belirtilmiş.

Vergi muafiyet belgesi nasıl alınır konusu da detaylıca açıklanmış. Muafiyetten yararlanmak isteyenlerin ikametlerinin bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alabilecekleri ifade edilmiş. Ayrıca belge alındıktan sonra 3 yılda bir durumun güncellenmesi gerektiği vurgulanmış.

Esnaf vergi muafiyeti belgesini kimlerin alabileceği ve vergi muafiyeti kapsamının neleri içerdiği de detaylıca açıklanmış. Evde üretim yapanlar, el işi ve hobi işleri ile uğraşanların vergi muafiyetinden faydalanabileceği belirtilmiş. Vergi muafiyetinin gelir sahibi kimselerin belli şartlar altında vergiden muaf olması anlamına geldiği ve esnaf ve zanaatkarların da bu kapsamda olduğu belirtilmiş.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 9. maddesi ve vergi muafiyetini kimleri kapsadığı da detaylıca ele alınmış. Perakende ticaret yaparken motorlu bir nakil aracı kullanmayan, iş yeri açmayan gezici kişilerin vergiden muaf olduğu açıklanmış.

Bu kapsamlı bilgilerin yanı sıra verilen videonun izlenmesi de faydalı olabilir. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz sorularınızı yöneltebilirsiniz.
 
Geri
Üst