AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ticari isletmenin devrinde hangi borclardan kim kimler sorumludur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ticari işletmenin devrinde hangi borçlardan kim kimler sorumludur?​

TBK 202’nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir. Daha açık anlatımla, işletmenin halihazırda mevcut borçlarından artık asli sorumlu kişi işletmeyi devralan yeni sahibidir.

TTK göre ticari işletmesini devredenin işletme borçlarından ne kadar süre ile sorumludur?​

TBK madde 202/2 uyarınca işletmenin borçlarından dolayı devreden, devralanla birlikte iki yıl süreyle müteselsil borçlu olarak sorumlu kalır. Bu süre, muaccel borçlar için, bildirme veya duyuru tarihinden; daha sonra muaccel olacak borçlar için ise, muacceliyet tarihinden işlemeye başlar.

Ticari işletmenin devrinde devreden ve devralanın işletmenin borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları süre kaç yıldır?​

Ticari işletmenin devrinde devreden ve devralanın işletmenin borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları süre kaç yıldır?
Ticari işletme devri sonucu, devreden başka bir ticari işletmenin sahibi değil ise “tacir” sıfatını kaybeder35. Ancak, devredenin tacir sıfatını kaybettiği durumda bile, TBK 202/2. madde uyarınca devralanla birlikte iki yıl boyunca ticari işletmenin borçlarından müteselsil olarak sorumlu olmaya devam eder.

Bir ticari işletmeyi devreden devirden sonra ne kadar süre daha önceki borçlardan sorumludur?​

Ticari işletme devrinin tescil ve ilanı geçerlilik şartıdır ve yerine getirilmemesi halinde işletme devrinin kesin hükümsüz olmasına yol açar. Öte yandan, ticari işletmeyi devreden devralan ile beraber alacaklılara karşı devredilen borçlardan iki yıl boyunca sorumlu olur.

Ticari işletmenin devrinin sonuçları nelerdir?​

5. Ticari İşletme Devrinin İş Hukuku Açısından Sonuçları Devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte devralana geçer. Devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.

Ticari işletme devrinde müteselsil sorumluluk kaç yıl?​

Ticari işletme devrinde müteselsil sorumluluk kaç yıl?
İşletme devri nasıl hesaplanır?​
İşletmenin son 1 yılda ki aylık ortalama net karı, işletmeye istenen devir bedelini kaç ayda geri ödüyor? Örnek: Aylık ortalama kar 10.000,-tl ve istenen devir bedeli 180.000,-TL olursa, geri ödeme süresi 180.000 / 10.000 =18 ay olur. Bu süre piyasa koşullarına göre zaman içinde uzar veya kısalır.
Müteselsil ne anlama gelir?​
Müteselsil zincirleme olarak, birbirini izleyen, art arda gelen şekilde demektir. Müteselsilen de aynı anlamda olup “müteselsil bir şekilde” demektir. Müteselsil borç: (hukuk) Birden çok borçlunun, her birinin ayrı ayrı ve tamamından sorumlu bulundukları borç.

Vergi borcu olan işletme devri yapabilir mi?​

Vergi borcu olan işletme devri yapabilir mi?
“İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
 
Ticari işletmenin devrinde hangi borçlardan kim kimler sorumludur konusunda bilgi vermek ister misiniz? Ticari işletme devri işlemlerinde TBK 202. Maddesi'nde düzenlenen şartlar gereği, işletmenin devri sonucunda devreden ve devralan taraflar belirli borçlardan sorumlu olurlar.

Devredenin, devredilen işletmenin borçlarından devralan ile birlikte iki yıl boyunca müteselsilen sorumlu kalmaya devam ettiği belirtilmiştir. Bu durumda, işletmeyi devralan yeni sahibi de artık asli sorumlu konumundadır. Ticari işletme devri sonrasında, devreden ve devralan taraflar borçlardan eşit şekilde sorumlulardır ve iki yıl boyunca bu sorumluluk devam eder.

TTK'ya göre ise ticari işletmesini devredenin işletme borçlarından iki yıl süre ile sorumlu olduğu belirtilmiştir. Devreden, devralan ile birlikte bu süre boyunca müteselsilen borçlu olarak kalmaktadır.

Bu süreçte, işletmenin borçlarından dolayı devreden ve devralan taraflar müteselsilen sorumlu olacakları süre iki yıldır. Bu süre muaccel borçlar için bildirme veya duyuru tarihinden, muaccel olacak borçlar için ise muacceliyet tarihinden itibaren işlemeye başlar.

Ticari işletmenin devrinden sonra, devredenin işletmeden ayrılmasına rağmen, denetim ve sorumluluk süreci devam eder. Devreden işletme sahibi, devralan ile birlikte tahsil edilecek borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olmaya devam eder.

Devir işlemleri sırasında dikkatle yapılan tescil ve ilan işlemleri, işletmenin borçlarından sorumlu olunacağı süreci de belirler. Bu süreç, işletmenin devri sonrasındaki sorumlulukları net bir şekilde tanımlar ve işletmenin devreden ile devralan taraflar arasındaki ilişkiyi düzenler. Devir işleminin gerçekleşmesiyle birlikte tarafların hukuki sorumlulukları belirlenir ve işletmenin borçlarından iki yıl boyunca müteselsilen sorumlu olunması gerekliliği ortaya çıkar.

Ticari işletme devri birçok detayı içeren önemli bir süreçtir ve tarafların sorumluluklarının net bir şekilde belirlenmesi, hukuki sorunların ve anlaşmazlıkların önüne geçmek adına önemlidir. Bu nedenle, işletme devri sürecinde yasal düzenlemelere uygun hareket etmek ve belirlenen süreçlere dikkatle riayet etmek gerekmektedir.
 
Geri
Üst