AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ticari isim hakki nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ticari isim hakkı nasıl alınır?​

İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.

Marka tescil süresi nasıl uzatılır?​

Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre marka koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. 10 yıllık bu süre dolmadan 6 ay önce marka yenileme işlemi başlar. Bu süre içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka yenileme başvurusunun yapılması gerekir.
Marka tescili geçerlilik süresi ne kadardır?
Marka tescili, müracaat süresinden itibaren 10 yıl sürer. Bu süre ile ilgili süre dolmadan önce istenildiği kadar uzatılma hakkına sahiptir. 10 senelik sürenin sebebi, kapalı olan ya da artık çalışmayan markaların, başkaları tarafından da kullanılabilmesidir.
Marka tescili yaptırmak zorunlu mu?
Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte tescil, marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka, sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunulan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.

Patent başvuru ücreti ne kadar?​

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.

Marka tescil süreci ne kadar sürer?​

Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur.
Marka tescil süreci nedir?
Marka tescil başvurusu, ön araştırmanın ardından TPK’ya yapılır. TPK başvuru dosyasını şeklen, benzerlik ve marka olma vasıfları açısından inceleyip kabul eder. Bu aşamanın ardından markalar bülteninde ilgili markayı 3. Şahısların itirazına açar.
 
Geri
Üst