AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ticari defterler ve belgeler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ticari defterler ve belgeler nelerdir?​

Tüzel kişi tacirler;
- Yevmiye defteri.
- Defteri kebir.
- Envanter defteri.
- Karar defteri.
- Pay defteri.
- Yönetim kurulu karar defteri.
- Genel kurul toplantı ve müzakere defteritutmalıdır.

Işletmenin muhasebesi ile ilgili olan ticari defterler nelerdir?​

Ticari işletmenin muhasebesiyle ilgili olan tutulması zorunlu olan ticari defterler şunlardır;
- Yevmiye Defteri.
- Defter-i Kebir.
- Envanter Defteri.

Bir işletme hangi defterleri tutar?​

Bir işletme hangi defterleri tutar?
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre kayıt tutuyor. İkinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına tabi olduğundan işletme defteri tutmaları gerekiyor. Yukarıda da belirtildiği üzere işletme defteri, ikinci sınıf tüccarlar tarafından tutuluyor.

E defter geçenler hangi defterleri tasdik ettirecek?​

E defter geçenler hangi defterleri tasdik ettirecek?
E-Defter tutan mükellefler; Yevmiye ve Defteri Kebir defterleri dışında, Tutmak zorunda oldukları defterleri kâğıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar.

Defter ve belgelerini kaybedenler kaç gün içinde nereye başvururlar?​

Bir diğer ifade ile, saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin on yıllık kanuni süre içerinde zayi olması, kaybolması, yitmesi, yok olması, elden çıkması, yararsız olması durumlarında tacir, bu zayi olma keyfiyetini öğrendiği tarihten itibaren 15 (on beş) gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yerin asliye …

Zayi belgesi hangi durumlarda verilir?​

Şayet bir mükellefin tutmakla yükümlü olduğu defterler, makbuzlar, faturalar, gider pusulalarının çalınması, deprem, sel veya yangın gibi sebeple telef olması durumlarında zayi belgesi alınması gerekmektedir.

Başlıca ticari defterler nelerdir?​

Başlıca ticari defterler nelerdir?
Defter türleri
- Yevmiye defteri.
- Defteri kebir.
- Envanter defteri.
- Ortaklar pay defteri.
- Yönetim kurulu karar defteri.
- Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
- Damga vergisi defteri.

Isteğe bağlı ticari defterler nelerdir?​

Isteğe bağlı ticari defterler nelerdir?
B- İSTEĞE BAĞLI TİCARİ DEFTERLER: Bunlar, bir Tacirin yukarıda belirtilen zorunlu defterler dışında tutmak istediği defterlerdir. Yani isteğe bağlı tutulan mağaza defteri, alacak ve borç defteri, kasa defteri, muamele defteri vs. gibi defterlerdir.

İşletme defteri tutanlar hangi beyannameleri verir?​

“Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” “Muhtasar Beyannamesi”, “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” , “KDV Beyannamesi” ile “Geçici Vergi Beyannamesi”, “Damga Vergisi Beyannamesi”, “Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi(IV Sayılı Liste)”, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi imzalanan meslek mensubu tarafından gönderilebilir.
 
Ticari defterler ve belgeler işletmelerin muhasebesini düzenli bir şekilde tutmalarını sağlayan ve yasal olarak belirlenmiş olan kayıt ve belge türleridir. Bu defterler ve belgeler işletmenin mali durumunu, faaliyetlerini ve ticari ilişkilerini belgelemek amacıyla kullanılır.

İşletmenin muhasebesi ile ilgili olan ticari defterler şunlardır:
1. Yevmiye Defteri: Günlük muhasebe kayıtlarının tutulduğu, işletmenin bütün işlemlerinin sıra numarasıyla ve tarih sırasına göre kaydedildiği defterdir.
2. Defter-i Kebir: İşletmenin genel muhasebesini düzenleyen, tüm işlemlerin topluca bulunduğu genel defterdir.
3. Envanter Defteri: İşletmenin malvarlığını gösteren envanterin tutulduğu defterdir.

Bir işletme hangi defterleri tutar sorusuna yanıt olarak;
- Birinci sınıf tüccarlar genellikle bilanço esasına göre kayıt tuttukları için Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir ve Envanter Defteri gibi ticari defterleri tutarlar.
- İkinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına tabi olduklarından işletme defteri tutmaları gerekmektedir.

E defter geçenlerin tasdik ettirmesi gereken defterler arasında Yevmiye ve Defter-i Kebir defterleri dışındaki diğer defterler kâğıt ortamında tasdik ettirilerek saklanmalıdır.

Defter ve belgelerini kaybeden bir tacir, zayi olma durumunu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yerin asliye ticaret mahkemesine başvurmalıdır. Zayi belgesi ise mükellefin tutmakla yükümlü olduğu defterlerin kaybolması gibi durumlarda alınmalıdır.

İsteğe bağlı ticari defterler ise tüccarın zorunlu defterler dışında tutmak istediği defterlerdir. Örneğin mağaza defteri, alacak ve borç defteri, kasa defteri ve muamele defteri gibi isteğe bağlı olarak tutulan defterlerden bazılarıdır.

İşletme defteri tutanlar genellikle Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, Muhtasar Beyannamesi, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, KDV Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi, Damga Vergisi Beyannamesi, Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi gibi farklı beyannameleri vermekle yükümlüdürler. Bu beyannameler, işletmenin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından önemlidir.
 
Geri
Üst