Ticareti usulsuz terk etmenin cezasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
249.778
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ticareti usulsuz terk etmenin cezası nedir?​

Usulüne uygun mal beyanında bulunmadan ticareti terk eden veya beyanda bulunduğu mallar üzerinde iki sene içinde tasarrufta bulunan borçlu tacir, İİK m. 337/a hükmü uyarınca, zarar gören alacaklının şikayeti üzerine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ticareti terk suçunu kimler işleyebilir?​

Ticareti terk suçunu gerçek kişi tacirler işleyebileceği gibi limited şirket müdürü veya anonim şirket yetkilisi de ticareti terk suçunun faili olabilir.
Hangi mahkemede mahkumiyet hükmü kesinleşmiş?
Hükümözlü, mahkemede yapılan yargılama netcesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşmemiş ancak halen tutuklu bulunan kişidir. Uygulamada, hakkında mahkeme tarafında karar verilen ve dosyası istinaf veya temyiz incelemesi için üst mahkemede olup halen tutuklu olan kişi hüküm özlü olarak kabul edilmektedir.

Kimdir bu mahkumiyet hükmü?​

Tutuklu, soruşturma veya kovuşturma aşamasında kaçma veya delilleri karatma şüphesi vb. nedenlerle tutuklanarak hürriyeti kısıtlanan kişidir. Hükümlü, ceza yargılaması neticesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşen kişidir. Hükümözlü, yerel mahkemece verilen mahkumiyet hükmü henüz kesinleşmemiş ancak halen tutuklu bulunan kişidir.

Kimse mahkumiyet hükmü kesinleşmiş?​

Hükümlü, ceza yargılaması neticesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşen kişidir. Hükümözlü, yerel mahkemece verilen mahkumiyet hükmü henüz kesinleşmemiş ancak halen tutuklu bulunan kişidir. Hükümözlülere “hükmen tutuklu” da denilmektedir. Her kavram ayrı ayrı aşağıda kısaca açıklanmıştır. Şüpheli Nedir?
Hükümlü hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşir.?
Hükümlü, mahkemede yapılan yargılama neticesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşen kişidir. Tutuklu ile hükümlü arasındaki temel fark, hükümlü hakkında kesinleşmiş bir ceza mahkumiyeti kararı olması nedeniyle hükmün infazı aşamasına geçilmiş olmasıdır.

İCRA İflas Kanunumuzun 44 ve 337/a maddesine göre ticareti terk eden borçlular, kanunda öngörülen yükümlülükleri yerine getirmezlerse, bundan zarar gören alacaklının şikayeti üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

Ticareti terk davası kime açılır?​

Ticareti Terk Suçunu Kim İşleyebilir? Ticareti terk suçunu gerçek kişi tacirler işleyebileceği gibi limited şirket müdürü veya anonim şirket yetkilisi de ticareti terk suçunun faili olabilir.

Ticareti terk suçu para cezasına çevrilir mi?​

Koşulların oluşması halinde hapis cezası, para cezasına çevrilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; tacirin cezalandırılabilmesi için alacaklının mutlaka zarar görmüş olması gerekliliğidir.
Ticareti terk suçu nerede açılır?
Görevli Ve Yetkili Mahkeme: Ticareti Terk suçu ile ilgili olarak görevli mahkemeler icra ceza mahkemeleri olup, yetkili mahkeme ise icra takibinin yapıldığı yer mahkemesidir. İlliyet Bağı ve Zarar Koşulu: Kanun, bu noktada illiyet bağının ve zarar görme unsurunun gerçekleşmesi koşulunu aramaktadır.

Ticareti terk suçu ne zaman oluşur?​

İşletmesini kaptan tacirin 15 gün içinde böyle bir mal beyanında bulunmaması işte ticareti terk suçu denilen suçu oluşturuyor. Mal beyanının ticari işletmeninin defter ve kayıtlarına uygun olması yeterli.

Ticareti terk suçu kalktı mı?​

Ticareti terk suçunun sadece gerçek kişi tacirler mi yoksa tüzel kişiler içinde mi geçerli olduğu uzun süre tartışma konusu olmuşken Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2011/509 Esas, 2012/30 Karar, 14.2.2012 tarihli kararıyla bu tartışma da sona ermiştir.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç nasıl cezalandırılır?
Fail, kastedilenden daha ağır ve başka bir neticenin gerçekleşebileceğini öngörmüş, buna rağmen fiiline devam ederek temel suçu tamamladıktan sonra fiiline son vermişse, olası kastla hareket ettiği kabul edilerek gerçekleşen ağır ve başka neticeden dolayı doğrudan sorumlu tutulmalıdır.
 
Geri
Üst