Ticaret unvani marka olarak kullanilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.706
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ticaret unvanı marka olarak kullanılabilir mi?​

Bir ticaret unvanının, unvan olarak (kanunun belirttiği yer ve şekilde) değil de örneğin marka olarak kullanılması halinde ise, marka hakkına tecavüz ya da marka tescilli değilse haksız rekabet söz konusu olacaktır.
Ticari markanın koruma altına alınmasına ne denir?
Bir işletmenin ürettiği mal ya da hizmeti diğerişletmelere ait mal ya da hizmetlerden ayrılmasını sağlayan işarete marka denir. Bu işaretin yasal olarak korunması haline ise marka tescili adı verilir.
Türk Patent Enstitüsü müddet ne demek?
Yenileme işlemi markanın tescil tarihinden 10 yıla tekabül eden zamandan 6 ay önce başlar. 6 aylık süre zarfında yenilenmeyen marka, tescil tarihinden sonraki 6 aylık cezalı yenileme sürecine girmektedir. Belirtilen sürelerde markanın yenileme işlemi yapılmama durumunda marka MÜDDET aşamasına girer ve hükümden düşer.

Tescilsiz ticaret unvanı nasıl korunur?​

yararlanması mümkün değildir. Tescilsiz ticaret unvanı 6102 TTK haksız rekabet hükümlerine 168, medeni kanunun ismin korunmasına ilişkin hükümlerine ve MarkaKHK ilgili hükümlerine göre korunur.
Tescilli ürün ne demek?
Marka tescili; markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair tanıtım, satış ve pazarlama gibi tüm faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan, hak sahibi olmayan üçüncü taraflar tarafından kullanımını yasaklayarak markayı koruma altına bir sistemdir.
Bir markanın patentli olup olmadığını nasıl anlarız?
İlgilendiğiniz markayı sorgulamak için https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinde yer alan formu kullanabilirsiniz. Bu formu kullanarak; marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi bir çok kriter ile arama yapabilirsiniz.

Türk Patent 35 sınıf nedir?​

Yeni düzenlemeye göre firmalar markalarını tescil ettirirken 35inci sınıfta Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (örneğin tekstil, kozmetik, mobilya gibi) * bir araya getirilerek sunulması hizmetleri (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar.
Tescil edilmiş bir ticaret unvanı sahibine hangi kapsamda koruma sağlar?
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, usulüne uygun şekilde tescil ve ilân edilmiş olan ticaret unvanını kullanma hakkı sadece sahibine aittir. Yani unvan sahibine tekel halinde kullanma hakkı sağlar.
Marka neden tescil ettirmeliyim?
Markamı Neden Tescil Ettirmeliyim Marka hakkı sahibine sağlanan marka koruması, tescil yolu ile elde edilir.Türkiye´de markalar 556 sayılı Markaları Korunması hakkında KHK hükümlerine göre korunmaktadır. Markaların 556 Sayılı KHK´ nin etkili korumasından yararlanabilmesi için tescilli olması zorunludur.

Bir markanın isim hakkının alınmasına ne denir?​

Uygulamada isim hakkı, isim patenti, isim tescili, logo tescili gibi çeşitli kavramlarla halk arasında anılan bu kavramın hukuktaki teknik karşılığı marka tescilidir.
Ticaret unvanları nelerdir?
Ticaret ünvanı, ticaretle uğraşan tacirin işletmesiyle alakalı olarak iş ya da işlemleri yaptığı esnada kullandığı isimdir şeklinde açıklanabilir. Türk Ticaret Kanunu’na göre, her tacir işletmesiyle ilgili bir ünvan bulundurmak ve işletmeyle alakalı işlemleri bu ünvan ile yapmak zorundadır.
Marka tescil edildikten sonra ne olur?
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.

Marka tescil olmazsa ne olur?​

Hiçbir şey olmaz. Her sabah yine dükkanınızı açabilir, müşterilerinize verdiğiniz hizmeti vermeye devam edebilir, şu an yaptığınız ne varsa aynen yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak markanızı tescil ettirmeye hiç ihtiyaç yoktur.
Marka ne zaman tescil edilmiş olur?
Başvuru tarihi itibariyle, tüm şartların yerine getirilmesi ve belgelerin eksiksiz olarak TÜRKPATENT’e sunulması halinde, tescil süreci yaklaşık 6-10 aydır. Bir marka başvurusuna itiraz gelmesi durumunda, tescil süreci yaklaşık 12-20 ay gibi bir zaman alacaktır.
İsim hakkı almak için ne gerekiyor?
İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.

İsim hakkı başvurusu nasıl yapılır?​

Ülkemizde marka tescil işlemleri Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. İsim hakkı elde etmek için gerekli başvuruları kendiniz internet üzerinden TPE nin sitesine girerek yapabileceğiniz gibi, bu iş için yetkilendirilmiş “Marka Vekilleri” aracılığı ile de isim hakkı başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ticari unvan nedir örnek?
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Ticaret unvanı kaç kısımdan oluşur?
Ticaret ünvanı çekirdek ve ek olmak üzere iki unsurdan oluşur. Ek kullanılması kural olarak zorunlu değildir ancak TTK madde 45 ve TTK madde 48 düzenlemelerinde ek kullanma zorunluluğuna yer verilmiştir.
 
Geri
Üst