AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ticaret sicilinin tutulmasindan kaynaklanan davalarda dava kime karsi acilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ticaret sicilinin tutulmasından kaynaklanan davalarda dava kime karşı açılır?​

(2) Ticaret sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet ve ilgili oda müteselsilen sorumludur. Devlet ve sicil görevlilerini atamaya yetkili kurum zararın doğmasında kusuru bulunanlara rücu eder.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ne zaman yürürlüğe girdi?
Türk Ticaret Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 13 Ocak 2011’de kabul edilen, 14 Şubat 2011’de Resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6102 sayılı Kanun, 29 Haziran 1956 tarihli ve 6762 sayılı eski kanunu yürürlükten kaldırmıştır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kitapları nelerdir?​

Mali Müşavir Mustafa Keskin ;6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu altı ana kitapta düzenlenmiştir; Birinci kitap “Ticari İşletme” ile ilgilidir. Bu kitapta tacir, ticari işletme, ticaret sicili, ticaret ünvanı, haksız rekabet, ticari defterler, cari hesap ve acentelik konuları ele alınmaktadır.
Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerde ticari dava ve talepler Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla hangi mahkemelerde görülür?
Türk hukuk sisteminde, ticari uyuşmazlıklarda asliye ticaret mahkemeleri görevlidir. Asliye ticaret mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri bu davalara bakmakla görevli olacaktır.
TTK ‘nın bu yeni düzenlemesinde ticari davalar mutlak ve nispi ticari davalar diye ikiye ayrılır. Bu davaların neler olduğu Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 4. maddesinde somut olarak belirtilmiştir. TTK 4/1, 1-6 bentlerinde gösterilen hususlardan doğan davalar mutlak ticari davalardır.
Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde ticari davalar nerede görülür?
Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ticari davalara asliye hukuk mahkemeleri asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla bakacaktır. Eğer bu sıfat kararlaştırılmadan dava görülüyorsa (asliye hukuk mahkemesinde dava açıldıysa) görevsizlik mahkemece gözetilmez. Davalının görev itirazında bulunması gerekir.

MADDE 5- (1) Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalara bakmakla görevlidir.

TTK sistemi nedir?​

Türkiye’de gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılan ticari faaliyetleri düzenleyen başlıca kanundur. Ticari İşletme, Ticaret Şirketleri, Kıymetli Evrak, Taşıma İşleri, Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku olmak üzere altı kitap ve toplam 1535 madde ile 13 geçici maddeden oluşur.
Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerde ticari dava ve talepler Asliye ticaret Mahkemesi sıfatıyla hangi mahkemelerde görülür?

Ticari iş ölçütleri nelerdir?​

Bu husus TTK madde 3’te şu şekilde belirtilmektedir: “Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir.” İşin Ticari İşletmeyle İlgili Olması: Yapılan herhangi bir iş bir ticari işletmeyi ilgilendiriyorsa o iş ticari iş sayılmaktadır.
TTK nin açılımı ne demek?
Türk Ticaret Kanunu, Türkiye’de yapılmakta olan her türlü ticari faaliyeti düzenleyen bir kanundur. Yeni Türk Ticaret Kanunu 2011 yılında yürürlüğe girmiştir.
Ticaret hukukunun genel kavramları tacir, ticari işletme, ticaret sicili, ticaret unvanı, haksız rekabet, ticari defterler, cari hesap, ticari işler tellallığı, acentelik, ticaret ortaklıkları başlıklarında tanımlanır.
6102 sayılı kanun hangi sistem?
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ticari işletme kavramına önemli sonuçlar bağlamıştır. Karma sistem objektif, subjektif ve modern sistemin karışımıdır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hangi bölümlerden oluşur?​

MADDE 1- (1) Türk Ticaret Kanunu, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ayrılmaz bir parçasıdır….
Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde ticari davalar nerede açılır?
 
Geri
Üst