AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ticaret sicilinin tutulmasindan kaynaklanan davalara kim bakar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.903
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ticaret sicilinin tutulmasından kaynaklanan davalara kim bakar?​

MADDE 5- (1) Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalara bakmakla görevlidir.

Bir mahkeme hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde hangisi esas alınır?​

Bir mahkeme hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde hangisi esas alınır?
Bu Kanundaki hükümlerle, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiillere ilişkin diğer kanunlarda yazılı özel hükümler, ticari hükümlerdir. (2) Mahkeme, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, ticari örf ve adete, bu da yoksa genel hükümlere göre karar verir.

Ticari bir uyuşmazlık çıktığında sırasıyla hangi hükümler uygulanır?​

Ticari bir uyuşmazlık çıktığında sırasıyla hangi hükümler uygulanır?
Ticari hükümler ticaret hukuku çerçevesinde belirlenmiştir. Bunlar uygulama sırasına göre şöyledir:
- Emredici Hükümler.
- Sözleşme Hükümleri.
- Yedek Ticari Hükümler.
- Ticari Örf ve Adetler.
- Ticari Teamüller.
- Genel Hükümler.

Ticaret şirketlerinde şirket sözleşmesinden doğan davalarda uygulanan zamanaşımı süresi kaç yıldır?​

MADDE 60- (1) 56 ncı maddede yazılı davalar, davaya hakkı olan tarafın bu hakların doğumunu öğrendiği günden itibaren bir yıl ve her hâlde bunların doğumundan itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Ticaret sicilinin tutulmasından kaynaklanan davalarda Devlet sorumlu ise dava kime açılır?​

Ticaret sicilinin tutulmasından kaynaklanan davalarda Devlet sorumlu ise dava kime açılır?
Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür.” hükmündedir.

Ticaret mahkemeleri hangi davalara bakar?​

Ticaret mahkemeleri hangi davalara bakar?
Asliye Ticaret Mahkemesi Hangi Davalara Bakar
- Ticari işlerden kaynaklanan her türlü alacak davaları
- Çek iptali davası
- İflas ve iflasın ertelenmesi davası
- Ticari nitelikte menfi tespit, istirdat ve itirazın iptali davası
- Ticari iş olması nedeniyle her türlü tazminat davası
- Sigorta hukuku ilgili davalar.
Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde ticari davalar hangi mahkemede görülür?​
Ticari davalara varsa o yerdeki ticaret mahkemesi bakacaktır. Ticaret mahkemesi yok ise o zaman Asliye hukuk mahkemesinde de ticari dava açılabilecektir.

Aşağıdakilerden hangisi tacir sayılmaz?​

Aşağıdakilerden hangisi tacir sayılmaz?
A) Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten gerçek kişi tacirdir. B) Adi şirket, ticari işletme işletiyorsa kendisi tacir niteliğini haizdir. C) Kendi amacına varmak için ticari işletme işleten vakıflar, gelirlerinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcıyorlarsa tacir sayılmazlar.

Ticari işlerde uygulanacak hükümler nelerdir?​

Ticari işlerde uygulanacak hükümler nelerdir?
Bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiillere ilişkin diğer kanunlarda yazılı özel hükümler, ticari hükümlerdir. Diğer Kanunlara örnek olarak MK, BK, FK, Bankacılık Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Çek Kanunu, Finansal Kiralama Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu verilebilir.

Ticari Uyuşmazlık nedir?​

Örnek vermek gerekirse, bütün ticari işletmeler ve şirketlerden, çek, bono gibi kıymetli evraktan, taşıma işlerinden, gemi ticaretinden, sigortacılıktan, bankacılıktan, ödünç işlerinden, rekabetten, fikri mülkiyetten kaynaklanan uyuşmazlıklar zorunluluk kapsamındadır.

Sözleşmeden doğan sorumluluk zamanaşımı süresi kaç yıl?​

Sözleşmeden doğan sorumluluk zamanaşımı süresi kaç yıl?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 231.maddesine göre: Satıcı daha uzun bir süre için üstlenmiş olmadıkça, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her türlü dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?​

10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?
KIDEM VE İHBAR TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ 10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3’e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.

Ticaret sicilinin tutulmasından doğan zararlarda dava kime açılır?​

Tapu sicilinin tutulmasından doğan zarardan dolayı devlete karşı tazminat davası açılır. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevliye rücu eder.

Tapu sicilinin tutulmasında devletin sorumluluğu nedir?​

Tapu sicilinin tutulmasında devletin sorumluluğu nedir?
Türk Medenî Kanunun 1007 nci (eski M.K. 917.md.) maddesi; “Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder.

Ticaret mahkemesi yetkisi ve görevleri hangi davalara bakar?​

Ticaret mahkemesi yetkisi ve görevleri hangi davalara bakar?
Asliye ticaret mahkemesi; dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli özel bir mahkemedir (6102 sayılı Ticaret Kanunu m.5/1).
 
Ticaret sicilinin tutulmasından kaynaklanan davalara asliye ticaret mahkemeleri bakar. Ticari işletmelerle ilgili her türlü uyuşmazlık asliye ticaret mahkemelerinin görev alanına girer. Bu mahkemeler ticari davalara bakma yetkisine sahiptir ve dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın ticari davalara bakma görevine sahiptir.

Ticari işlerde ise, ticari bir hüküm bulunmayan durumlarda ticari örf ve adet veya genel hükümler esas alınır. Ticari uyuşmazlık çıktığında uygulanacak hükümler sırasıyla emredici hükümler, sözleşme hükümleri, yedek ticari hükümler, ticari örf ve adetler, ticari teamüller ve genel hükümlerdir.

Ticaret mahkemeleri, ticari işlerden kaynaklanan alacak davaları, çek iptali davaları, iflas ve iflasın ertelenmesi davaları, ticari nitelikte menfi tespit, istirdat ve itirazın iptali davaları, tazminat davaları, sigorta hukuku ile ilgili davalar gibi ticari konulara ilişkin davaları görürler. Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde ticari davalara asliye hukuk mahkemelerinde de bakılabilir.

Ticaret sicilinin tutulmasından kaynaklanan davalarda ise devlet sorumlu ise dava, tazminat davası olarak tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Tapu sicilinin tutulmasından doğan zararlarda devlete karşı tazminat davası açılır ve devlet, zararın doğmasındaki kusuru olan görevlilere rücu eder.

Ayrıca, tacir olmayanlar arasından tacir sayılmayacak olanlar belirlenirken, bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten gerçek kişiler, adi şirketler ticari işletme işleten vakıflar gibi durumlar tacir olarak kabul edilmezler.

Sözleşmeden kaynaklanan sorumluluk ise, satıcının ayıplı mal sorumluluğuna ilişkin olarak Türk Borçlar Kanunu'nun 231. maddesi uyarınca iki yıllık zamanaşımına tabidir. Benzer şekilde, kıdem ve ihbar tazminatında zamanaşımı süresi ise sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren on yıl olarak başlar.

Ticaret mahkemeleri, dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli özel mahkemelerdir. Ticaret mahkemeleri ticari davalara bakma yetkisine ve görevine sahiptirler.
 
Geri
Üst