- Konu Yazar
Tıbbın etik ilkeleri nelerdir?
Günümüz tıp etiğinde çeşitli sayıda ilkelerden söz edilse de genel eğilim olarak 4 ayrı ilkenin varlığından söz edilebilir. Bunlar “yararlılık”, “zarar vermeme”, “özerkliğe saygı” ve “adalet” ilkeleridir.Sosyal hizmetin etik ilkeleri nelerdir?
Sosyal hizmetin etik ilkeleri nelerdir?Sosyal hizmet mesleğinin temel değer- leri ve ilişkili ilkeleri 6 bölümden oluş- maktadır (Reamer, 2006: 251-255).
- Değer: Hizmet.
- Değer: Sosyal Adalet.
- Değer: Bireylerin Değer Yargıları
- Değer: Dürüstlük.
- Değer: Yeterlik.
Eğitim ve öğretimdeki etik kurallar nelerdir?
Eğitim ve öğretimdeki etik kurallar nelerdir?Sevgi ve Saygı Eğitim ve öğretim faaliyetleri başlangıcından son aşamasına kadar, sevgi ve saygı üzerine dayandırılır.
Akademisyenlerin uyması gereken dürüstlük ilkeleri nelerdir?
Araştırmacı kendine karşı da dürüst olmalıdır. Profesyonel standartlara bağlılık araştırma kariyerinde kişisel dürüstlüğün de temelini oluşturur. Araştırma günlük hayattaki dürüstlük, kurallara uygunluk, açıklık, tarafsızlık, güvenilirlik ve başkalarına saygı benzeri etik değerlere dayanmalıdır.Sadakat sözünde durma ilkesi nedir?
Sadakat sözünde durma ilkesi nedir?Bireyin kendisi dışında birine inanma, sadık kalması anlamında kullanılan ahlaki bir ilkedir. Verilen sözün tutulması sağlık personeli ile hasta ilişkisinin güven ortamında olmasını sağlar.
Sağlık sektörüne yönelik etik ilke ve kurallar nelerdir?
Sağlık sektörüne yönelik etik ilke ve kurallar nelerdir?Sağlık meslek mensubu;
- Bireylerin ve toplumun sağlığını birinci önceliği sayar. • Öncelikle zarar vermeme ilkesine uyar.
- Daima en üst düzeyde hizmet vermeye gayret eder.
- Hizmet verdiği bireylerin kişilik haklarına ve mahremiyetine saygı gösterir. •
- Mesleğini meşruiyet ve dürüstlük çerçevesinde uygular. •
Genel bir tanım yapmak gerekirse etik girişimcilik, girişimcilerin tüm faaliyetlerinde doğruluk, dürüstlük, adalet, eşitlik, insan hakları gibi temel etik değerleri ön planda tutmaları, bu anlayışla hareket ederek rol modeli olmalarıdır.
Sosyal hizmetin değer temeli nedir?
Sosyal hizmetin değer temeli nedir?Sosyal Hizmetin Temel Değerleri Her insan, insan olduğu için değerlidir. İnsanın acı çekmesine izin verilemez, acı çekmemesi için insan korunmalı ya da acısı azaltılmalıdır. İnsanların tüm davranışları biyolojik beden ve çevre arasındaki ilişkiden ortaya çıkar. İnsan doğası gereği hareketlerinde mantıklı değildir.
Sosyal hizmet uzmanlarının topluma ilişkin etik sorumlulukları nelerdir?
Sosyal hizmet uzmanlarının topluma ilişkin etik sorumlulukları nelerdir?Sosyal hizmet uzmanlarının nesnel olma, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme, uygulama yaptıkları alanlarda yetkin olma sorumlulukları vardır. Sosyal hizmet uzmanları gizlilik, mahremiyet/özel hayatın korunması ve mesleki çalışmalarında elde ettikleri bilgiyi sorumlu bir biçimde kullanma ilkelerine uyar.