- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tıbbi makaleler nereden bulunur?
Üniversite öğrencisi iseniz kütüphane sisteminiz üzerinden birçok makaleye ulaşabilirsiniz. Bunun dışında sağlık / tıp / biyoloji alanında pubmed sistemini kullanabilirsiniz. Sciencedirect.com diğer çok kullanılan sistemlerden biridir. Eğer ilgilendiğiniz alanı yazarsanız daha fazla kaynak gösterebiliriz.Araştırma makalesi nasıl bulunur?
Google Akademik (Google Scholar) sadece akademik makaleler ve konularda tarama yapan bir arama motorudur. Konuların altındaki atıflar bölümünde makaleye atıfta bulunan diğer makalelerin sayısını ve o makalelerin listesini verir. ‘Oturum açın’a tıklayarak Google hesabınız ile giriş yapabilirsiniz.Güncel makaleleri nasıl takip edebilirim?
İşte akademik makaleleri arama yapabileceğimiz –birkaç- site:
- ScienceDirect. Elsevier’in önde gelen akademik literatür programı olan sciencedirect ile araştırmacılar tam metinli dergi makaleleri, kitapları içeren milyonlarca yayına ulaşabilirler.
- SpringerLink.
- Web of Science.
- Scopus.
- ResearchGate.
- Google Akademik.
Araştırma makalesi olduğunu nasıl anlarız?
Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.
Bir makale nasıl yayınlanır?
Makalenizi sadece tek bir dergiye gönderin. Aksi taktirde prestij kaybı ve telif hakkı problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hedeflediğiniz derginin prensiplerini iyi araştırın. Derginin ilkelerini ve yönergelerini internetten indirin ve makalenizin bunlara uygun olduğundan emin olun.Makale okuma nasıl yapılır?
İçindekileri okuyarak başlayın Isınmak için okumaya, eğer varsa, içindekiler kısmını inceleyerek başlayın; eğer içindekiler kısmı yoksa, başlıklara göz gezdirin.. Özet bölümünü en son okumanız yararınıza olacaktır. Böylece konuyu hızlı bir biçimde tekrar etmiş olursunuz.Bir araştırma makalesi hangi bölümlerden oluşur?
Bilimsel makaleler; başlık, özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, kaynakça bölümlerinden oluşur. Metnin özelliğine göre bu bölümlerden bazıları bulunmayabilir veya başlıkla belirtilmeyebilir. Özellikle edebî makalelerde ” özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç, tartışma ve kaynakça” bölümleri bulunmayabilir.
Bir makalenin konusu nasıl bulunur?
Makale konusu bulmak için 10 etkili öneri şunlardır:
- Olup bitene duyarsız kalmayın.
- Trend ve güncel konuları araştırın.
- Deneyimlerinizden yararlanarak konu seçin.
- Konu seçimini sakin ve dinlenmiş bir ruh halindeyken yapın.
- Yanınızda daima not kağıdı ve kalem taşıyın.
- Araştırmacı ve eleştirel olun.
Bir makale nasıl okunur?
En çok yapılan hata önce özet bölümünün okunmasıdır. Isınmak için okumaya, eğer varsa, içindekiler kısmını inceleyerek başlayın; eğer içindekiler kısmı yoksa, başlıklara göz gezdirin.. Özet bölümünü en son okumanız yararınıza olacaktır.Araştırma nasıl yazılır?
Çalışmayı niye yaptık? – Çalışma niye yapıldı? – Araştırma sorusunun arka planı kısa ve öz olarak anlatılmalı – Araştırmanın amacı, araştırma soruları ve varsayımları açık olarak ortaya konmalı – Yazının giriş bölümü çalışmanın amacına bir temel oluşturmalı ve bir hipotez ya da araştırma sorusu sunmalıdır.Makale yayınlama ücretli mi?
Türkiye’de ise birçok dergi (daha çok uluslararası prestijli dizinlerde henüz yer almayanlar) makaleleri ücretsiz olarak yayımlamaktadır. Bununla birlikte 200 TL ile 3000 TL arasında makale yayın ücreti alan dergiler de bulunmaktadır.
Dergiye makale gönderirken editöre ne yazılır?
Yayın için gönderilen makalenin başlığı Yazar(lar)ın adları, makaledeki rolleri ve ilişkili oldukları kurumlar. Makalenin türü (inceleme, araştırma, vaka çalışması vb.) Çalışmanın çarpıcı bir özeti ve araştırmada ele alınan sorunun çözümüne ilişkin temel bilgiler.
Makale nasıl okunur?
Bir Bilimsel Makale Nasıl Okunur?- İçindekileri okuyarak başlayın.
- Sorunuzu belirleyin.
- Beş cümlede özetlemeye çalışın.
- Metot bölümünü okuyun.
- Sonuçlar bölümünü okuyun.
- Çıkan sonuçlar sorularınıza cevap veriyor mu?
- Sonuç ve tartışma bölümüne geçin.
- En başa dönün özet bölümü okuyun.