AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tibbi bitkilerde Varyabilite nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tıbbi bitkilerde Varyabilite nedir?​

1. Morfogenetik varyabilite: Tıbbi bitkilerde etkili maddelerin aynı gelişme döneminde bitkinin organlarına göre farklılık göstermesidir. Özellikle bitkinin toprak altı ve üstü organlarında, çiçeklerde ve meyvelerde ve vejetatif organlarda etkili maddeler kimyasal bileşim ve kalite yönünden farklılık gösterirler.
Tıbbi ve aromatik bitkiler nelerdir?
Alıç, Anason, Atkestanesi, Biberiye, Çörek otu, Çuha çiçeği, Defne, Devedikeni, Ekinezya, Fesleğen, Gül, Hunnap, Ihlamur, Isırgan otu, İğde, Karadut, Karahindiba, Kuşburnu, Lavanta, Limon, Limon otu, Mersin, Menekşe kökü, Misk adaçayı, Nane, Ökse otu, Pelin otu, Safran, Sumak, Tarçın, Zambak ve Zencefildir.

Tane sumak yenir mi?​

Sumak ekşimsi tadından dolayı; Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Sumak ağacında yetişen sumak bitkisi; tane şeklinde, toz halinde, yemeklerde ve salatalarda tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebilmektedir.
Hamilelikte sumak kullanılır mı?
Hamilelikte çok miktarda sumak tüketmek, sumak çayı içmek düşüğe neden olabilmektedir. Kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinen sumak rahimdeki düz kasların kasılmasını tetiklediği için düşüğe yol açabilir. Bu yüzden gebelikte sumak tüketirken aşırıya kaçmamanız iyi olacaktır.
Sumak bebek için sakıncalı mı sorusuna net bir yanıt verilememekle birlikte anne ve bebek için zararlı mı diye düşünmektense uzak durmakta fayda vardır. Çünkü sumak güçlü bir baharattır. Bu nedenle gebelikte annenin metabolizmasını gereksiz hızlandırabilir. Bu durumda bebeğe zarar verebilir.
Sumak ın zararları nelerdir?
– Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. – Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. – Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
 
Geri
Üst