AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Thomson elektronu ne zaman buldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Thomson elektronu ne zaman buldu?​

Elektronu keşfi Thomson, 1897’de, bu temel parçacığın şimdi elektronlar olarak bilinen atomaltı parçacıklar olduğunu ve bir atomdan 1000 kat daha küçük olduğunu öne süren ilk kişiydi. Thomson, bunu elektron demetlerinin özellikleri üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde keşfetti.

Thomson elektronu nasıl keşfetmiştir?​

Elektron J.J. Thomson’un 1897’de yaptığı bir dizi deney sonucunda “katot ışonları” denilen demetlerin aslında negatif yüklü parçacıklardan oluştuğunu göstermesiyle bulunmuştur. O tarihten 30 yıl kadar önce bulunan katot ışınları, içinde iki elektrot ve alçak basınçta gaz bulunan bir cam tüpte elde ediliyordu.
Elektronu ilk kim keşfetti?
İlk olarak 1838 yılında Richard Laming tarafından atomların kimyasal özelliklerini açıklamak için elektron yükünün bölünemez bir özelliğinin olması kavramı hipotezleştirilmiştir. Johnstone Stoney 1891 yılında bu yüke elektron adını vermiş; J. J. Thomson ve ekibi ise 1897 yılında onu parçacık olarak tanımlamıştır.

Thomson protonu buldu mu?​

Elektron veren atomun pozitif olduğunu ispatlarken, William Crookes’un katot ışını tüplerini kullanarak deneyler yapmıştır. Thomson, deneyleriyle birlikte atom içinde bulunan elektron ve protonlarının homojen halde dağıldığını öne sürmüştür. Bu sebeple oluşturduğu atom modelini bir üzümlü keke benzetmiştir.

Chadwick nötronu nasıl buldu?​

Ona göre akla yakın tek açıklama, alfa parçacıklarının berilyum atomu çekirdeğinden yüksüz parçacıkları çıkardığı ve bu yüksüz parçacıkların da (her biri bir proton kadar kütleli) parafinden protonları dışarı atmasıydı. Böylece, varlığından şüphelenilen yüksüz parçacık nötronu, bulmuş oldu.
Thomson neden hızlı elektron kullanmıştır?
J.J. Thomson, katot ışınları tüpü deneyleriyle elektronların yük/kütle (e/m) oranını hesapladı. Bu amaçla kullanılabilecek düzenekte katot (negatif elektrot) elektron yaymaktadır. Bu yayılan elektronlar havası boşaltılmış tüp içinde sağa doğru hızlandırılırlar.
Thomson, 1903’te Yale Üniversitesi’nde verilen Silliman konferanslarında elektronların, bir kek içindeki kuru üzüm taneleri gibi, hareketsiz ve atomun içerisinde homojen biçimde dağılmış bir halde pozitif yüklü maddenin sürekli yapısı içine gömülmüş olduklarını önermişti.
Atomun yapısında negatif yüklü tanecikler vardır. Atom nötr olduğu için negatif yüklü tanecikler pozitif yüklü küre içinde rastgele dağılmışlardır. Küre biçimindeki atomların yarıçapları yaklaşık 10–8 cm’ dir. Thomson atom modeli, 1904 yılında çalışmaları tamamlanarak bilim dünyasına sunulmuş bir modeldir.
 
Geri
Üst