AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Thoma nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Thoma nedir?​

Thoma lamı (hematosimetre) mikrobiyolojide özellikle maya sayımında kullanılan bir yöntem olmakla beraber, tıpta sperm ve kan sayımında da kullanılır. Bu lam ile bakteri sayımı zordur. Sayım için uzmanlık ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.

Mikroskobun büyütme oranı nasıl hesaplanır?​

Mikroskobun büyütmesi, objektifler üzerindeki numaralar (10 X, 20 x, v.s….) ile oküler üzerindeki sayıların (5 x, 7 x ,10 X ,….) çarpımına eşittir. Eğer objektif 100 X ve oküler 10 x ise objenin büyümesi 100 x 10 = 1000’dir.

Breed yöntemi nedir?​

Breed yöntemi nedir?
Breed yöntemiyle sıvı örneklerdeki bakteri ve mayaların mikroskobik sayımları gerçekleştirilebilmektedir. Daha çok çiğ süt ve bazı süt ürünlerindeki toplam bakteri sayısını belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Yöntem gereğince canlı ve ölü bakteriler beraberce sayılır.

Thoma lamı ile hücre sayımı nasıl yapılır?​

Thoma lamı ile hücre sayımı nasıl yapılır?
Thoma lamında 1 görüş sahası içinde en az 1 büyük kareyi sığdırmak amacıyla 10 ya da 20 büyütme güçlü objektif kullanılır. Sayım büyük kare esası üzerinden yapılır. Genellikle çaprazlama 8 büyük kare sayılıp sonuç 2 ile çarpılarak 0,1 mm3’deki değer bulunur.

PBS nedir hücre kültürü?​

Phosphate Buffer Saline (PBS) ✓Hücre içi ve dışındaki ozmotik basıncı dengede tutan bir tuz solüsyonudur.

Eritrosit ve lökosit sayımı nasıl yapılır?​

Manuel olarak eritrosit sayımı: -Venöz kan veya parmak ucundan alınan kan eritrosit pipetinin 0,5 işaretine kadar çekilir. Pipetin dışındaki kan temizlenir. -Pipetin 101 işaretine kadar Hayem çözeltisi çekilir. -Pipet, baş parmak ve işaret parmağı arasına alınarak yarım dakika kadar sallanır.

Lökosit sayımında kullanılan solüsyon nedir?​

Lökosit sayımında kullanılan solüsyon nedir?
Günümüzde kan sayım cihazları ile lökosit sayımı yapılmaktadır. Manuel olarak lökosit sayımı için ışık mikroskobu, sayma kamarası (Thoma lamı veya Bright-Line lamı), lökosit pipeti, dilüe edici çözelti (Türk çözeltisi: 3 ml glasial asetik asit, 1 ml %1’lik sulu Gentian moru, distile su ile 100 ml’ye tamamlanır.)
 
Thoma lamı, hematosimetre olarak da bilinir ve mikrobiyolojide maya sayımı gibi çeşitli alanlarda kullanılan bir yöntemdir. Bu lam, tıpta sperm ve kan sayımında da kullanılmaktadır ancak bakteri sayımı için uygun değildir. Thoma lamı ile yapılan sayımlar uzmanlık ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.

Mikroskobun büyütme oranı ise objektiflerdeki numaralar ile okülerlerdeki numaraların çarpımıyla hesaplanır. Örneğin, bir objektif 100x büyütme sağlarken, bir oküler de 10x büyütme sağlıyorsa, toplam büyütme oranı 100x10=1000 olacaktır.

Breed yöntemi ise sıvı örneklerdeki bakteri ve maya miktarlarını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle çiğ süt ve süt ürünlerindeki toplam bakteri sayısını belirlemek amacıyla tercih edilir. Canlı ve ölü bakterilerin beraberce sayılmasını sağlar.

Thoma lamı ile hücre sayımı yapılırken, genellikle 10 ya da 20 büyütme gücüne sahip objektifler kullanılır. Sayım büyük kare esası üzerinden yapılır ve genellikle çaprazlama 8 büyük kare sayılarak sonuç 2 ile çarpılarak 0,1 mm³'teki hücre sayısı bulunur.

Lökosit sayımında ise günümüzde kan sayım cihazları kullanılsa da manuel yöntemler de mevcuttur. Manuel lökosit sayımı için sayma kamerası, lökosit pipeti ve dilüe edici çözelti gibi malzemeler kullanılır. Örnek olarak Türk çözeltisi, glasial asetik asit, %1'lik Gentian moru ve distile su ile hazırlanır ve lökosit sayımında kullanılır.
 
Geri
Üst