AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

The Heckscher Ohlin Theory nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

The Heckscher Ohlin Theory nedir?​

Üretim faktörlerinin (toprak, emek ve sermaye) göreceli yoğunlukları bir ülkenin karşılaştırmalı üstünlüğünü belirler. Diğer bir ifadeyle, ülkeler, göreceli olarak bol bulunan üretim faktörlerini kullandıkları malların üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptirler.

Faktör donatımı teorisi ne ifade eder?​

Faktör Donatımı Teorisi, ülke faktörlerinin ticaretin anahtar belirleyicileri olduğunu ancak karşılaştırmalı üstünlüğün farklı zevkler ve teknolojilerden ziyade ülkelerin sahip oldukları nispi faktör donatımlarındaki farklılıktan kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Klasik Dış Ticaret Teorisi, Klasik Dış Ticaret Teorileri Adam Smith’e göre bir ülke, öteki ülkelere göre daha ucuza mal edebildiği ürünlerin yapımında uzmanlaşmalı, öteki ürünleri diğer ülkelere bırakmalıdır. Her ülke bu şekilde davranırsa, her mal mümkün olan en ucuz maliyetle üretilmiş olur.
Rybczynski etkisi nedir?
Rybczynski teoremi, ekonomide işsizliğin olmadığı bir durumda (tam istihdam), faktörlerin birinin miktarının artması durumunda üretilen ürün miktarının nasıl etkileneceğini inceler. Teorem, sermaye yatırımılarını, göçleri ve göçmenliği Hekscher-Ohlin modeli çerçevesinde inceler.
Nitelikli iş gücü teorisi ne demek?
(Skilled labour theory) Sanayi mallarındaki dış ticareti, ülkeler arasındaki nitelikli iş gücü farkına dayanarak açıklayan, Donald B.Keesing ve Peter B. Kenen tarafından geliştirilen teoridir.

Paul Krugman yeni dış ticaret teorisi nedir?​

Krugman’ın görüşleri, geleneksel uluslararası ticaret teorilerinden farklı olarak, ülkelerin benzer teknoloji, üretim maliyeti ve benzer tercihleri olsa bile uluslararası ticaretin yapılabileceği ve serbest ticaretin ülkelere kazançlar sağlayacağı yönündedir.

Klasik dış ticaret nedir?​

bu teoreme göre serbest ticaret ülkeler arasında faktör fiyatlarını eşitler.bu serbest ticaretin, ülkelerin fazla miktarda sahip olduğu faktörlerin fiyatlarını yükseltip kıt faktörlerin bedelini düşürmesi ve böylece ülkeler arasında fiyatların eşitlenmesi ile olur.

Geri