AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tezden yapilan alinti nasil gosterilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tezden yapılan alıntı nasıl gösterilir?​

Yazar Adı Soyadı, Tez Adı (Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniversite Adı, Yıl; Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, Tez Adı, Sayfa Numarası.  Örnek Kullanım: Recep Eren, Mâtürîdî’nin Müteşâbih Âyetlere Yaklaşımı (Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, 2017; 45.

Dipnotta aktaran nasıl yazılır?​

(aktaran…) Sadece birincil kaynağa ulaşılamaması durumunda kullanılır. İkincil kaynağa kaynakçada yer verilmez. Örnek: Peter’in yaklaşımındaki sorun (Aktaran Güneş, 2008)…… (Doğan, 1995; aktaran Yılmaz, 2014).

Dipnot ve kaynakça arasındaki fark nedir?​

Dipnot ve kaynakça arasındaki fark nedir?
Dipnot biraz kaynakçaya da benzetilebilir. Dipnot, bir eserin, yararlanılan kaynaklarını gösteren ve eserin sonunda yer alan kaynakça gibi bir fonksiyonu üstlenmiştir. Dipnot ise hemen geçtiği sayfanın altında yer alır. Metin içerisinde de dipnota atıf yapılır.

Tez künyesi nasıl yazılır?​

Yazar Soyadı, Adının Baş harfi., “Bölümün/makalenin başlığı”, Kitabın adı, Haz. Adının baş harfi Soyadı, Yayın yeri, Yayınevi, Yılı, Sayfa numaraları.

Kaynakçada aktaran nasıl yazılır?​

Kaynakçada sadece aktaran gösterilir. İkincil kaynak gösterilmez. Nedeni ise; hem o kaynağa zaten ulaşılamamıştır hem de o kaynak yazar tarafından değiştirilmiş, yeniden yorumlanmış, çarpıtılmış vs. olabilir. Bu nedenle aktarılan yazı orijinal yazarın sorumluluğuna girmez.

Kaynakça ve dipnot neden gereklidir?​

Kaynakça ve dipnot neden gereklidir?
Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir. Böylece yapılan çalışmanın güvenirliği artar, ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlanmış olur.
Dipnot nedir ne için kullanılır?​
Metin içindeki önemli bilgileri kuvvetlendirir ya da bu bilgilere ilave yapar. Dipnotlar karmaşık, konu dışı ya da önemsiz bilgiler içermemeli; metin içindeki bir tartışmayı güçlendiriyorsa kullanılmalıdır çünkü dipnot okuyucunun dikkatini dağıtabilir.
Makaleden alıntı nasıl yapılır?​
10.Alıntı, bir makaleden yapılmışsa, alıntının yapıldığı sayfa numarası parantez içi bilgilerde verilir. Kaynaklar bölümünde ise makalenin sayfa aralıkları bilgisine yer verilmelidir. Makalenin bütününe gönderme yapılmışsa bu kez parantez içi bilgilerde de sayfa aralıkları belirtilmelidir.

Makaleden alıntı nasıl yapılır APA?​

Makaleden alıntı nasıl yapılır APA?
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.

Künye bilgileri nasıl yazılır?​

Bibliyografik Künye Sıralaması Nasıl Olur? Bibliyografik künyelerde öncelikle yazar soyadı ve sonrasında yazarın adı yazılır. Ardından eserin adı yazılır. En son ise eserin yayınevi ile yayın yeri yazılır.
 
Tezden yapılan alıntıların gösterilmesi için belirli bir format kullanılmalıdır. İşte bu formatı gösteren bir örnek:

Yazar Adı Soyadı, Tez Adı (Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniversite Adı, Yıl; Sayfa Numarası).

Örnek Kullanım: Recep Eren, Mâtürîdî’nin Müteşâbih Âyetlere Yaklaşımı (Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, 2017; 45).

Dipnotlarda ise aktaran ifadesi kullanılarak sadece birincil kaynağa ulaşılamaması durumunda ikincil kaynak belirtilir. Ancak ikincil kaynağa kaynakçada yer verilmez. Örnek olarak:

Peter’in yaklaşımındaki sorun (Aktaran Güneş, 2008)…… (Doğan, 1995; aktaran Yılmaz, 2014).

Dipnotlar ve kaynakçalar arasındaki fark ise dipnotların metin içinde geçtiği sayfanın altında yer alması ve metin içerisinde dipnota atıfların yapıldığı birimler olmasıdır. Kaynakça ise eserin sonunda yer alıp yararlanılan tüm kaynakları listeler.

Kaynak belirtmenin gerekliliği ise araştırmacının görüşlerini destekleyen ve doğruluğunu kanıtlayan kaynakları göstermesi ve araştırmanın güvenirliğini artırmasıdır. Ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlar.

Dipnotlar metin içindeki önemli bilgileri kuvvetlendirir veya ilave yapar, ancak karmaşık, konu dışı veya önemsiz bilgiler içermemelidir. Makaleden alıntı yaparken sayfa numarası, kaynaklar bölümünde ise sayfa aralığı bilgisi verilmelidir.

APA stilinde makaleden alıntı yaparken metin içi kaynak gösteriminde yazarın soyadı ve yayın yılı kullanılır. Doğrudan alıntı yapıldığında sayfa numarası da eklenmelidir.

Bibliyografik künelerde yazarın soyadı, adı, eserin adı, yayın yeri ve yayınevi sırasıyla yazılır. Bu bilgiler eserin kaynağının daha kolay belirlenmesini sağlar.
 
Geri
Üst