AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tezde ikincil kaynak nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tezde ikincil kaynak nedir?​

İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir. Ansiklopediler, kitaplar ve derleme (review) makalelerinde yazarlar, daha önce yapılmış olan araştırmaları özetlemekte ve sonuçları hakkında bilgi vermektedirler.

Birincil ve ikincil kaynaklar nelerdir?​

Birincil kaynaklar, onu alıntılayan, yorumlayan veya üzerine dayanarak kurulan ikincil kaynaklardan ayrılırlar. Genellikle, geçmiş tecrübelerden edinilmiş bilgi avantajıyla (veya çarpıtmasıyla) yazılan anlatımlar ikincildir. Bir ikincil kaynak kullanımına göre birincil kaynak da olabilir.
Birinci kaynak ne demek?​
Birinci elden kaynaklar, anlattığı veya açıklama getirdiği olayın yaşandığı dönemde yapılmış yani o döneme ait kaynaklardır. Birinci elden olan kaynaklara Orhun Kitabeleri örnek verilebilir. Çünkü zamanını anlatan bir kaynaktır.

Rapor birincil kaynak mı?​

Rapor birincil kaynak mı?
edebiyat eserleri, sanat eserleri, resmi kuruluşlarca yayınlanan raporlar, istatistikler, her türlü arşiv anketler, söyleşiler, mektuplar, gazeteler, gibi orijinal çalışmalar birincil kaynaklara örnek olabilir.

Ikincil kaynaklar nasıl gösterilir?​

Ikincil kaynaklar nasıl gösterilir?
Kaynakçada sadece aktaran gösterilir. İkincil kaynak gösterilmez. Nedeni ise; hem o kaynağa zaten ulaşılamamıştır hem de o kaynak yazar tarafından değiştirilmiş, yeniden yorumlanmış, çarpıtılmış vs. olabilir.

Birincil veriler nelerdir?​

Birincil Veriler: Araştırmacı, anket, gözlem, deney ve görüşme gibi bilimsel araştırma teknikleri ile verileri toplar. Elde edilen veriler özgündür, değerlidir. Bilimsel bilgiye ulaşmada daha çok birincil verilerden faydalanılır.

Nutuk birinci elden bir kaynak mıdır?​

Yurdumuzun parçalanıp işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklâl Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve inkılâpların yapılışını anlatan Nutuk, siyasî ve millî tarihimizin birinci elden, pek değerli bir kaynak eseridir.
Hangi kaynak nerede kullanılır?​
Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.

Güvenirliği en yüksek kaynak türü nedir?​

Güvenirliği en yüksek kaynak türü nedir?
Birincil ve ikincil kişiler tarafından yazılmış ikinci el kaynaklarda bazen bilgiler ve bazı detaylar kasıtlı olarak abartılmış veya ihmal edilmiş olabilir. Bu nedenle üçüncül kişiler tarafından yazılmış ikinci el kaynaklar pek çok konuda en güvenilir kaynak kabul edilirler.

Sekonder kaynak ne demek?​

Sekonder kaynak ne demek?
İkincil kaynaklar ise birincil kaynaklardan toplanan bilgilerin yorumlanıp analiz edildiği kaynaklar olarak bilinir. Örneğin Anayasa’ya aykırı bir konu hakkında görülen bir dava metni veya makale okuyorsanız bu bir ikincil kaynaktır.

Ders kitapları ikincil kaynak mı?​

Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap ya da makale, çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynak olarak değerlendirilebilir.

Kaynakçada iki isim nasıl yazılır?​

İki Yazarlı Kaynak: (Alberro ve Alexander, 1999: 99, 108). İkiden Fazla Yazarlı Kaynak: Metin içinde ikiden fazla yazarlı kaynaklara yapılan göndermede sadece ilk yazarın soyadı verilir; diğerleri için “vd.” ifadesi ile parantez içinde yıl ve sayfa numarası belirtilir. (Akalın vd., 2012: 33).
Ikincil kaynaktan alıntı nasıl yapılır?​
Başka bir kaynaktan alıntı yapma (İkincil Kaynaklar/ Aktaran): Bu tür alıntı ilgili kaynağa ulaşılamadığı durumlarda “aktaran” ifadesi ile yapılmaktadır. … ( Yıldırım, 1815; akt. Artvinli, 2017).
 
İkincil kaynaklar genellikle başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar olarak tanımlanır. Bu kaynaklar, ansiklopediler, kitaplar, derleme makaleler gibi başka kaynaklardan elde edilen bilgileri özetler ve yorumlar. İkincil kaynaklara bir örnek, daha önce yapılmış olan araştırmaları özetleyen ve sonuçları hakkında bilgi veren bir derleme makalesidir.

Birincil kaynaklar ise, olayın yaşandığı dönemde yapılmış kaynaklardır. Bu kaynaklar, bilimsel araştırma teknikleri ile toplanan verileri içerir ve özgündürler. Birincil kaynaklar arasında araştırmacıların kendi çalışmaları, anketler, gözlemler, deneyler ve görüşmeler yer alır.

Birincil ve ikincil kaynaklar arasındaki farkı açıklarken, birincil kaynakların olayın yaşandığı döneme ait olduğunu ve özgünlüklerini vurgulamak önemlidir. Diğer yandan, ikincil kaynaklar genellikle daha önceki araştırmaları özetleyen ve yorumlayan kaynaklardır.

Kaynak kullanırken, birincil kaynakları doğrudan aktarmak, ikincil kaynaklardan alıntı yapmak ve kaynakları doğru bir şekilde göstermek önemlidir. Birincil kaynaklar genellikle daha doğru ve güvenilirdir ancak ikincil kaynaklar da yorum ve analiz açısından önemli olabilir. Bir kaynağı kullanırken, kaynağın güvenilirliği ve özgünlüğü önemli bir faktördür.
 
Geri
Üst