Tevil nedir diyanet?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tevil nedir diyanet?​

Arapça bir kelime olan tevilin lügat anlamı çevirmek, döndürmek. Günümüzde ıstılahî olarak ‘yorumlamak’ anlamında kullanıyor. Bir başka ifadeyle, dini metinlerde yer alan açık ve anlaşılır bir ifadenin kastettiği asıl manayı açıklamak, şeklinde tarif edilebilir.

Am ne demek tir?​

Âm lafzın kullanılış itibariyle içine aldığı fertlerden bir kısmının dışarıda tutulmasına, yani şümulünün daraltılmasına tahsis denir. Kur’an ve Sünnet’teki bazı hükümlerin, bilhassa Allah’ın zât ve sıfatları ve iman esasları ile ilgili lafızların umum ifade ettiği açıktır.

Tevil haram mı?​

Tevil haram mı?
Kinâye ise; çok manaları olmakla beraber, ”Söylenmek isteneni doğrudan doğruya değil dolaylı olarak anlatan, sitemli, dokunaklı ve üstü kapalı söz” anlamlarına gelmektedir. Demek muhatabı kandırmak, aldatmak ve yanıltmak tarzında yapılan söz oyunları ya da te’viller tamamen yalandır ve haramdır.

Tefsir ve tevil ne demek?​

Tefsir ve tevil ne demek?
Kısaca tefsir sözün ne dediğinin, tevil ise ne demek istediğinin anlaşılmasıdır. Bunun için tefsir rivayete, tevil ise dirayete/anlama kabiliyetine dayanır. Rağib’e göre tefsir her türlü sözde, tevil ise ilahi kitaplarda söz konusudur.

Tevil etmek ne demektir?​

Herhangi bir durum ya da olay ile beraber söz ve davranış açısından, ortaya çıkan anlamı başka bir anlam şeklinde kabul etmek üzerine yorumlanmaktadır. Herhangi bir durum veya konu karşısında ortaya çıkan anlamı değişik şekillerde ele almak ve açıklamak olarak da dile getirmek mümkün.

Tevil bulmak ne demek?​

Bir sözü veya davranışı görünür anlamından başka bir anlamda kabul etme, çevri.

Ihtiyar kelimesi ne anlama gelir?​

Ihtiyar kelimesi ne anlama gelir?
Arapça kökenli bir kelime olan ihtiyar sözcüğünün anlamı, ‘yaşı ilerlemiş olan kişi’ demektir.

Fıkıhta tevil ne demek?​

Fıkıhta tevil ne demek?
Tevil ise sözün anlamının ihtimalli olduğu hususlardan birini; kesin konuşmadan ve Allah adına şahitlik etmeden tercih etmektir”.

Kuranı Kerimdeki tevil ne demek?​

Kur’anda te’vil kelimesinin bu anlamı, henüz Kur’an inmeden önceki Arap dilinde, önemli bir kullanıma sahip idi. Buna göre, meselâ: “talâat eş- şemsu: Güneş Doğdu.” sözünün te’vili: Bu sözde bildirilen olayın vukuu, yani “Güneşin ufuktan sökün edip doğması”dır.

Tefsir ile tevil arasındaki fark nedir?​

Birbirine benzeyen âyetlere ne denir?​

Birbirine benzeyen âyetlere ne denir?
Lafzı tamamem aynı olan âyetler, böyle âyetlere mütetâbık (uyumlu) âyetler denir.

Âyet çeşitleri nelerdir?​

Âyet çeşitleri nelerdir?
Kur’an ayetleri Kur’ana göre muhkem ve müteşabih (allegorik) olarak ikiye ayrılır.

En büyük âyet nedir?​

Eser, “Kur’ân Âyetlerinin en Büyüğü: Âyet’ül Kürsî ve Tefsiri” adını taşıyor.

Tevil Nedir örnekleri?​

yorumlamak anlamına geliyor. bir sözden mecazi anlamlar çıkarmaya denir. batıni inançta olanlar, ayetleri kendi çıkarlarına göre yorumlar. mesela bazı kişiler, melekleri fiziki bir kuvvet olarak yorumlar ve böylece şeriatın hudutlarını aşarlar. mevlana, muhammedi inançlara aykırı düşen tüm yorumlara karşıdır.

Muhkemin beyanı nedir?​

Muhkemin beyanı nedir?
1) Muhkem, neshe ihtimali olmayan, delaleti zâhir ve vazıh olandır. 2) Muhkem, te’vilden ancak bir tek veçhe ihtimali bulunandır. 3) Muhkem, kendi kendine müstakil olup, herhangi bir beyana muhtaç olmayandır. 4) Muhkem, mânâsı vâzıh olup kendisine hiçbir işkalin yol bulamayacağı şeydir1 1.

Kavli ayet ne demek?​

Kavli ayet ne demek?
2. Kavlî âyetler. Peygamberlere indirilen ilâhî kitapların hepsi bu tür âyetlerdir. Bunlar fiilî âyetlere işaret eder ve insanlar tarafından kolaylıkla anlaşılmaları için gerekli açıklamaları ihtiva eder.
 
Tevil, aslında Arapça kökenli bir kelime olup lügat anlamı olarak "çevirmek, döndürmek" anlamına gelir. Günümüzde ise ıstılahî olarak "yorumlamak" anlamında kullanılmaktadır. Özellikle dini metinlerde yer alan açık ve anlaşılır ifadelerin kastettiği gerçek manayı açıklamak için yapılan yorumlamaları ifade etmektedir. Tevil, metnin derinliğine inerek asıl anlamını ortaya çıkarmak için yapılan yorumlamaları içerir.

Tevilin haram olup olmadığı konusu da önemlidir. Kinâye olarak adlandırılan, dolaylı ve üstü kapalı anlamlar içeren söz oyunları ve te'viller, muhatabı aldatmaya yönelikse tamamen yalandır ve haramdır. Yani doğru bir şekilde yapılan ve amaç açıklık getirmek olan tevil, dinen sakıncalı değildir.

Dolayısıyla Tevil, bir durumu veya olayı değişik açılardan ele alarak anlamlandırmak, özellikle dini metinlerdeki açık ifadelerin derin manalarını açığa çıkarmak için yapılan yorumlama faaliyetidir.

Fıkıh alanında tevil ise sözün anlamının ihtimalli olduğu durumlarda kesin konuşmadan ve Allah adına şahitlik etmeden tercih etmek anlamına gelir. Tefsir ise sözün ne dediğini açıklamak için rivayetlere dayanırken, tevil ise sözün neyi ifade etmek istediğini anlama kabiliyetine dayanır.

Kur'an'daki te'vil ve tefsir konusu da önemlidir. Te'vil, Kur'an'ın inmeden önceki Arap dilinde de önemli bir kullanım alanına sahip olan bir kavramdır. Örneğin, "talâat eş- şemsu: Güneş Doğdu." ifadesinin te'vili, güneşin ufuktan sökün edip doğması şeklinde anlamlandırılmıştır.

Son olarak, tevil ile tefsir arasındaki fark, tefsirin sözün ne dediğini açıklamak, tevilin ise neyi ifade etmek istediğini anlama çabası olduğunu belirtmek önemlidir. Tevil, sözün derin anlamlarını çözümleme konusunda önemli bir faaliyettir.
 
Geri
Üst