Tevhid-i Tedrisat ve Teşvik-i Sanayi kanunu kısaca

SoruCevap

Yeni Üye
Tevhid-i Tedrisat ve Teşvik-i Sanayi kanunu nedir,
Tevhid-i Tedrisat ve Teşvik-i Sanayi kanunu hakkında kısa bilgi,

Tevhid-i Tedrisat Kanunu; Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilmiş olan ve ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasını sağlayan kanuna verilen addır.

Türkiye’de eğitim alanındaki yenilikler için, millilik, laiklik, çağdaşlık için eğitim kurumlarının birleştirilmesi şarttı. Bunun için hazırlanan yasa; ülkenin eğitim işlerindeki ikilikliği ortadan kaldırdı.

Bu kanunla birlikte aynı gün Halifeliğin kaldırılması’na ön ayak olan “Şeriye ve Evkaf Vekaleti’nin Kaldırılması ile ilgili yasa“ çıkarılmıştır.

Tevhid-i Tedrisat kanunu ile birlikte; dergah ve zaviyelerin kapatıldı. Arap harfleri kaldırıldı ve Harf inkılabı yapıldı.
Sanayi Teşvik Kanunu, sanayi yatırımı yapacak işletmelere ayrıcalık tanınmasını ve teşvik verilmesini sağlamayı hedefleyen yasaya verilen addır. 28 Mayıs 1927’de çıkarılmıştır. 15 yıllık çıkarılan yasa Mustafa Kemal Atatürk’ün sanayi alanındaki inkılaplarından biridir.

Ancak ne yazık kı yasanın çıktığı dönemde özel yatırımcılar ağır bir bunalımdaydı ve ellerinde gerekli sermayeleri yoktu. Aynı zamanda mali ve teknik bilgi yetersizliği kanundan gerektiği gibi yararlanamamaya sebep olmuştur. Yasadan hedeflenen yarar elde edilemeyince yerine devletçilik ilkesi çıkarılmıştır.

Geri