AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tevekkül Nedir Örnek

haberci

Yeni Üye
Tevekkül Nedir Örnekler
Tevekkül aramak Allah'a teslim edinmek, itimat etmek, direnmek, bağlı olmak ve sığınmak anlamlarına gelir
Dini terim olarak Tevekkül seslenmek bir amaca varmak için zorunlu olan her türlü önlemi alarak elinden gelen bütün gayreti gösterdikten daha sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına kazanç
Tevekküle Örnekler
Nefse tevekkül etmek: Benim canım sağ olduğu müddetçe, bu kuvvet sağlık durumu ve baskı bende olduğu sürece, sırtım yere gelmez diye düşünen kimsenin tefekkürüdür Bu kimse de nefsinin açlık ve arzularının gerisinde esir olur ve doğru yoldan çıkar
Allahu Zülcelale tevekkül: Zengin veya fakir olmamın hiçbir önemi yoktur der, Çünkü Allah benimledir der, Nasıl dilerse beni o ayla sokar, isterse aç bırakır, isterse nimetlendirir der İşte insanı kurtaran tevekkül budur Mümine yakışan tefekkür de budur işte
Yaratılmışlara tevekkül etmek: Yani insanlara tevekkül falan kimse hayatta olduğu sürece benim için endişe edilecek bir şey değil der Kendisi gibi fani olan insana güvenip dayanır
Mala tevekkül: Mala tevekkül eden: Benim bu malım, mülküm, param olduğu sürece bana bir şey olmaz, kimse bana bir şey yapamaz, ben her istediğimi alırım, her şeyi yaparım gibi tüm gücünü mülkünden alır ve güveni sahip olduğu maladır Bu kimse de aldanmışlardandır *

Tevekkül, bir kimsenin elinden gelen gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanarak ve O'na güvenerek sonucu Allah'tan beklemesidir. Tevekkül, güçsüzlüğünü kabul etmek, teslim olmak ve O'na güvenmek demektir.

Örnekler üzerinden tevekkülü daha net anlayabiliriz:

1. Nefse Tevekkül Etmek: Nefse tevekkül etmek, kişinin kendi gücüne, kendi planlarına ve kendi isteklerine o kadar güvenmesi ki, aslında her şeyin Allah'ın kontrolünde olduğunu unutmasıdır. Bu durumda kişi, nefsinin arzularına esir olur ve doğru yoldan sapabilir.

2. Allahu Zülcelale Tevekkül Etmek: Bu örnekte kişi, zengin veya fakir olmasının bir önemi olmadığını kabul eder ve Allah'ın kendisiyle olduğuna inanır. Nasıl dileği olursa öylece kabul eder ve Allah'ın kendisini en iyi şekilde yönlendireceğine inanır.

3. Yaratılmışlara Tevekkül Etmek: Bu örnekte, kişi yaratılmış varlıklara (insanlara, dünyevi kaynaklara) güvenerek rahat edeceğini düşünür. Fakat aslında bu durumda gerçek güvenin yaratıcı olan Allah'a olması gerektiği unutulur.

4. Mala Tevekkül Etmek: Kişi, mala tevekkül ettiğinde sahip olduğu malı, mülkü veya parasıyla güvende olduğunu düşünür. Her istediğini alabileceğine, her şeyi yapabileceğine inanır. Bu durumda kişi, aslında mülküne olan güvenle aldatılmış ve gerçek güvenin yine yaratıcı olan Allah'a olması gerektiğini unutmuştur.

Tevekkül, Allah'a güvenmek ve O'na teslim olmak demektir. Kişi, her türlü çabayı gösterdikten sonra sonucun Allah'tan geleceğine inanarak rahat bir şekilde yaşamalı ve O'nun takdirine teslim olmalıdır.

Geri