- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 144.128
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tetik parmak kendiliğinden geçer mı?
Tetik parmak çok nadiren kendiliğinden düzelebilir ama durumun ağırlığına göre tedavi ilaç (ağrı kesiciler), istirahat atelleri, enjeksiyonlar (takılan bölgeye steroid enjeksiyonu) ve cerrahi tedavilerdir. (Kesisiz iğne yöntemi ya da açık cerrahi).Parmaklarda kilitlenme neden olur?
Tendon kılıfının uzun süre tahriş olması, tendonun hareketini etkileyen skarlaşmaya ve kalınlaşmaya neden olabilir. Bu olduğunda, parmağınızı veya başparmağınızı bükmek iltihaplı tendonu çeker. Tendonlar iltihaplı hale geldiğinde de tetik parmak meydana gelebilir. Bu da sıkışmaya ve şişliğe neden olur.Parmakların veya başparmağın bükülme sırasında kasılması ya da kilitlenmesi sonucunda parmaklarda acıya neden olan duruma tetik parmak hastalığı denmektedir. Hastanın parmağında ani kitlenme görülür ve kitlenen parmağı düzleştirmek oldukça zordur. Tetik parmak, tenosinovit stenosing olarak da bilinir.
Tetik parmak Hangi bölüm?
Tetik parmak hastalığı, “Ortopedi ve Travmatoloji Klinikleri”nde sık karşılaşılan ve kolaylıkla tanı alan bir durumdur. Doktorunuz sizinle şikayetleriniz hakkında konuşarak, elinizi muayene ederek tanı koyar.
Tetik parmak tedavi edilmezse ne olur?
Tetik parmak hastalığı tedavi edilmezse tendon kopması meydana gelebilir. Bu çok daha ciddi bir sorundur. Tendonlar el, kol ve parmakların hareket etmesini sağlayan yapılardır.
Tetik parmak nasıl iyileştirilir?
Tetik parmak olgularının yaklaşık 3′ te biri tedavisiz iyileşir. Geri kalanlarında anti-inflamatuar ilaçlar, etkilenen parmağa atel uygulaması, kortizon injeksiyonu gibi tedavi alternatifleri kullanılabilir. Bu yaklaşımlara yanıt alınamayan hastalarda cerrahi tedavi uygulaması gündeme gelmektedir.Tetik parmak meslek hastalığı mıdır?
Tuğhan Kalkan, yoğun ev işleri nedeniyle özellikle ev hanımlarında, parmağın kilitlenmesiyle birlikte yoğun ağrıya neden olan ‘tetik parmak’ hastalığının sıkça görüldüğünü açıkladı. İHA’nın haberine göre; bu hastalığın, eliyle çok iş yapanlarda görülen bir meslek hastalığı olduğuna dikkat çeken Dr.Tetik Parmak Ameliyatı Ortopedi veya El Cerrahisi uzmanı muayenesi önemlidir. Cerrahi büyük çoğunluğunda günübirlik (hastanede kısa yatış) olarak uygulanır.
Tetik parmak ameliyatsız geçer mi?
Tetik Parmak Tedavisi Ameliyatsız ve ameliyatsız olarak iki şekilde tedavisi mümkündür. Ameliyatsız tedavide elin dinlendirilmesi, gece atel kullanımı, egzersizler, ilaç ve steroid enjeksiyonları gibi konservatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Tetik parmak tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?
Tetik Parmak Tedavisi 1. aşama tedaviyi; şişliği gidermeye yönelik aspirin yada ibuprofen gibi ilaç tedavisi, istirahat amaçlı parmak atelleri oluşturur. Ani ve yeni başlayan vakalarda uygundur. Eğer şikayetler gerilemez ise 2. aşamada tendonun kalınlaşmış bölgesine lokal kortizon enjeksiyonu yapılacaktır.