Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tesyi kavrami cenaze ile ilgili seceneklerde verilenlerden hangisini ifade etmektedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teşyi kavramı cenaze ile ilgili seçeneklerde verilenlerden hangisini ifade etmektedir?​

Ölünün defne hazır hále getirilmesi için yapılan hazırlıklara techiz, ölünün yıkanmasına gasil, ölüyü yıkayana gassal, kefenlenmesine tekfin, musalláya ve namazdan sonra kabristana taşınmasına teşyí, kabre konulmasına defin denir.

Cenaze En son ne zaman defnedilir?​

Cenaze toprağa öğleden önce teslim edilir, öğle namazı cenazenin üstüne gelir. Sabah ile öğlen arasında ölen, öğle namazına yetiştirilmeye çalışılır; yetişmezse ikindi namazında kaldırılır. Akşam namazında cenaze kaldırılmaz.
Teşyi kavramı cenazede ne anlama gelir?
İslâm literatüründe ölmek üzere olan kişiye muhtazar, ölü için genel olarak yapılması gereken hazırlıklara teçhiz, yıkanmasına gasil, yıkandıktan sonra kefenlenmesine tekfin, tabuta konulup namazının kılınacağı yere ve daha sonra kabrine taşınmasına teşyî, kabre konulmasına da defin denilmiştir.
Teşyi nedir diyanet?
Teşyi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Teşyi: Cenaze yıkandıktan sonra tabuta konulup namazının kılınacağı yere ve daha sonra kabrine taşınması.

Ölen kişinin avret yeri temizlenir mı?​

Alî yıkamıştır (Fıkhu’l-Mer’eti’l-Muslime, S. 141). Ölüyü öpmede bir sakınca yoktur. Ölü yıkanırken avret yerinin örtülmesi edep gereğidir. Fakat avret yeri açılırsa cenazeye günah olmaz.

Ölüye bakmak haram mı?​

Cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınlarının ve dostlarının ona son kez bakmaları veya öpmeleri caizdir. Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça kadın cenazenin yüzüne bakmaları mekruh görülmüştür.
Ölünün üzeri neden örtülüdür?
Ölünün üzerine hafif bir kumaş örtülmesinin sebebi şudur: Şayet kalın bir kumaş örtülürse bu ölünün bedeninin ısınarak çabuk bozulmasına sebep olur. Bu, ölünün elbiselerinin çıkarılmasından sonra yapılır. Ölünün üzerine örtülen kumaşın açılmaması için kumaşın iki tarafı ölünün başının ve ayaklarının altına konulur.
 
Geri
Üst