AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Testis kanseri hangi durumda olumculdur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Testis kanseri hangi durumda ölümcüldür?​

Dr. Horuz, testis kanserinin tedavi edilmediğinde ölüme kadar götürebildiğini belirterek “Testis kanseri testiste, erkeklerde sperm ve hormon üreten üreme organında, kötü huylu tümör yani kanser oluşması durumudur. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tedavi edilemezse testis kanseri de ölümcül olabilir.

Testis kanseri sonrası baba olabilir mi?​

Her iki testisin birden alındığı cerrahi müdahale sperm üretimini sonsuza kadar durdurur. Testis kanseri tedavisi için testislerden sadece birinin alınması vücudun ürettiği sperm sayısını azaltabilir. Buna rağmen, testis kanseri hastası erkekler diğer testis sperm üretmeye devam ettiği sürece çocuk sahibi olabilirler.

Testis kanseri olan ilişkiye girebilir mi?​

Testis kanseri olan ilişkiye girebilir mi?
Testis Kanseri ve Cinsel Yaşam (Seks) Orşiektomi sonrası tamamen iyileşme iki hafta ila iki ay arasında sürmektedir. Testis kanseri ameliyatı sonrası doğurganlık, cinsel performans ve istek üzerinde bazı etkiler görülebilir.

Testis dönmesi sonucu ne olur?​

Testis dönmesi sonucu ne olur?
Testis torsiyonu (dönme) testisin kan akışını bozarak kangren yol açar. Şiddetli ağrı mevcuttur. Acil ameliyatı gerektirir. Ancak erken teşhis ve tedavi ile testisin erkeklik hormonu salgılaması ve sperm üretme özelliği korunabilir.

Testis kanseri tamamen iyileşir mi?​

Testis kanseri nadir görülen kanser türlerinden biri olsa da 20-35 yaş arasındaki erkeklerde en sık ortaya çıkan kanser türüdür. Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, vakaların büyük çoğunluğunda hastalık tamamen tedavi edilebilir.

Testis kanseri nüks eder mi?​

Testis kanserinde tedavi Testis kanserinde hastalığın evresine göre cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanır.Testis kanserinde iyileşme oranı yüksektir. Testisi alınan hastalara görünüm bozukluğunu düzeltmek için protez konabilir. Testis tümörleri tedaviye rağmen nüks edebilirler.

Kanser tedavisi gören erkeğin çocuğu olur mu?​

Kanser tedavisi gören erkeğin çocuğu olur mu?
Tedavilerinde çoğu kez kemoterapik ilaçlar kullanılır. Ancak tümör nedeniyle kemoterapi alan erkeklerin yaklaşık yüzde 80’inde sperm üretimi değişik derecelerde bozulur. Yüzde 20’sinde ise kalıcı azospermi (azoospermia) gelişir. Bu nedenle kemoterapi öncesi spermlerin dondurularak saklanması önerilir.

Testislerin birinin alınması cinselliği etkiler mi?​

Testislerin birinin alınması cinselliği etkiler mi?
Bir testisi alınan kişi, kendini eksik gördüğü için psikolojik olarak cinsel performansı etkilenebilir. Ancak bu durum, bir uzmandan destek alınarak kolayca atlatılabilir.

Tek testisi olanın çocuğu olur mu?​

CEVAP: Tek testisli olmak kısırlık ya da erkeklik fonksiyonlarında bir sorun anlamına gelmez. Diğerinin yokluğunda genellikle hafif bir büyüme gösteren tek yumurta diğerinin de fonksiyonlarını üstlenir.

Testis kanseri tedavisi ne kadar sürer?​

Bu ameliyat 15-20 dk. süren bir ameliyat olup Genel Anestezi ya da Bölgesel Anestezi (belden iğne yapılarak) ile uygulanabilir. Genellikle aynı gün hastalarımızı evlerine gönderip patoloji sonucunu bekliyoruz.

Testis kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?​

Testis kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?
Testis kanseri nedeniyle testis çıkartıldıktan sonra ilk planda erken iyileşme döneminin (ameliyat sonrasındaki 7-10 gün) tamamlanması beklenir.

Kemoterapi sonrasi erkeklerin cocugu olur mu?​

Kemoterapi sonrasi erkeklerin cocugu olur mu?
 
Kemoterapi, testis kanseri gibi kanser türlerinin tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Kemoterapinin sperm üretimi üzerinde geçici veya kalıcı etkileri olabilir. Kemoterapi sırasında sperm üretimi olumsuz etkilenebilir ve bazı erkeklerde sperm sayısında azalma görülebilir. Bu durum, tedavi sonrasında doğal yollarla çocuk sahibi olma şansını etkileyebilir.

Kemoterapi alan erkeklerin yaklaşık %80'inde sperm üretimi değişik derecelerde bozulabilirken, %20'sinde kalıcı azospermi (sperm olmaması) gelişebilir. Bu nedenle kemoterapi öncesi spermlerin dondurularak saklanması önerilebilir. Dondurulan spermler, tedavi sonrasında kullanılarak doğurganlık şansını artırabilir.

Sonuç olarak, kemoterapi sonrası sperm üretimi etkilenebileceği için doğal yollarla çocuk sahibi olma şansı azalabilir. Bu nedenle tedavi öncesi spermlerin dondurularak saklanması, ileride çocuk sahibi olma isteğini korumak için önemli bir adım olabilir.
 
Geri
Üst