AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tesmil karari asagidakilerden hangisi tarafindan alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.186
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Teşmil kararı aşağıdakilerden hangisi tarafından alınır?​

Teşmil kararı sosyal taraflardan herhangi birinin veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın istemi üzerine Bakanlar Kurulu’nca verilebilmektedir.

Sendikalar hangi kanuna tabi?​

Sendikalar hangi kanuna tabi?
Emekliye ayrılanların sendika şubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki görevleri seçildikleri dönemin sonuna kadar devam eder. Üyeliğin devamı ve askıya alınması hallerinde 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 24 üncü maddesinde yer alan hükümler uygulanır.

Kimler sendika kurucusu olamaz?​

Kimler sendika kurucusu olamaz?
Ancak 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini …

Tesmil ne anlama geliyor?​

TDK sözlüğünde yer alan bilgiye göre teşmil; “kapsamına alma, genişletme, yayma” anlamına geliyor. “65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek” cümlesinde geçen teşmil: alınan kararın 20 yaş altı kişileri de kapsadığı anlamına . …

Teşmil Türkiye’de yaygın mıdır?​

Teşmil Türkiye’de yaygın mıdır?
türkiye’de yapılmıyor sanırım. kısacası toplu iş sözleşmesi sürecinde adam kayırma anlamına da gelmektedir. bakanlar kurulu kararı ile uygulanmaktadır.

2822 sayılı kanun yürürlükte mi?​

2822 sayılı kanun yürürlükte mi?
Toplu iş ilişkileri sistemini yeniden düzenleyen, 7.5.1983 tarih ve 18040 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile aynı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu yaklaşık 30 yıl süreyle yürürlükte kalmış ve bu dönem …
6357 sayılı kanun nedir?​
Madde 1 – (1) Bu Kanunun amacı, işçi ve işveren sendikaları ile konfederasyonların kuruluşu, yönetimi, işleyişi, denetlenmesi, çalışma ve örgütlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile işçilerin ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumları ile ça- lışma şartlarını belirlemek üzere toplu iş sözleşmesi …

Sendikalar ne yapamaz?​

Sendikalar ne yapamaz?
Madde 39 – (Birinci fıkra mülga: 26/6/1997 – 4277/8 md) Sendika ve konfederasyonlar ticaretle uğraşamazlar. Sendika ve konfederasyonlar elde ettikleri gelirleri üyeleri ve mensupları arasında dağıtamazlar. Ancak grev ve lokavt süresince tüzüklerine göre üyelerine yapacakları yardımlar bu hükmün dışındadır.

Sendika kurucusu olmak için Türk vatandaşı olmak gerekir mi?​

Sendika kurucusu olmak için Türk vatandaşı olmak gerekir mi?
Gördüğümüz gibi, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun yeni değişikliğiyle birlikte, sendika kurmak için Türk vatandaşı olması şartı kaldırılmıştır. Böylece yabancılar da sendika kurabilirler, üyesi olabilir, yönetebilir ve denetebilir.

Teşmili kim yapar?​

bakanlar kurulu kararı ile uygulanmaktadır.

Teşmil etmek ne demek hukuk?​

Teşmil etmek ne demek hukuk?
İş Hukuku bakımından ise teşmil, yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesinin yer ve kişi olarak uygulama alanının, Cumhurbaşkanının kararıyla sözleşme dışında kalan aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan işçileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini ifade etmektedir.

Teşmil kararı kim verir?​

Teşmil kararı kim verir?
Yüksek Hakem Kurulu bu konudaki görüşünü on beş iş günü içinde bildirir (m.40/1). Teşmil kararının, yetkili bir makamca verilmesi gerekir. 275, 2364 ve 2822 sayılı Yasalarda olduğu gibi, 6356 sayılı Yasaya göre de; teşmil kararını almaya yetkili bulunan makam, B.Kurulu’dur (Tunçomağ, 1989:424; Erkul, 1991:85).
 
Teşmil kararı, Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir karardır. Sosyal taraflardan herhangi biri veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın istemi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından verilebilir. Teşmil kararı, genellikle toplu iş sözleşmesi süreçlerinde uygulanır ve belirli bir konuyu kapsamına almak, genişletmek veya yaymak amacıyla alınır.

Sendikalar, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'na tabidir. Bu kanun sendika kuruluşu, yönetimi, işleyişi, denetlenmesi ve çalışma esasları gibi konuları düzenlemektedir.

Sendika kurucusu olamayacak kişiler ise Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen suçlardan mahkum olanlar ve belirli suçlardan kaynaklanan mal varlığı değerlerini elde ederek zenginleşenlerdir.

Teşmil kelimesi, genel olarak "kapsamına alma, genişletme, yayma" anlamına gelir. Türkiye'de teşmil uygulaması yapılmamaktadır ve genellikle bakanlar kurulu kararı ile belirli bir grup veya konunun kapsamının genişletilmesini ifade etmektedir.

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu, toplu iş ilişkileri sisteminin düzenlenmesi amacıyla yürürlüktedir.

Sendikalar ticaretle uğraşamazlar ve elde ettikleri gelirleri üyeleri arasında dağıtamazlar. Ancak grev ve lokavt süresince üyelerine yardım yapabilirler.

Sendika kurucusu olmak için artık Türk vatandaşı olma şartı kaldırılmıştır. Yabancılar da sendika kurabilir, üye olabilir, yönetebilir ve denetleyebilirler.

Teşmili ise bakanlar kurulu tarafından verilen kararı uygulamaktır. Teşmil kararı, genellikle toplu iş sözleşmesi süreçlerinde belirli bir konuyu veya grubu kapsadığı şekilde genişletmek amacıyla alınır.

Son olarak, teşmil etmek hukuk terimi olarak, yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesinin uygulama alanını genişletmek anlamına gelir. Teşmil kararı yetkili bir makam tarafından verilir, genellikle Bakanlar Kurulu bu kararı alır.
 
Geri
Üst