AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Teslim sarti FCA nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.304
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Teslim şartı FCA nedir?​

FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.

FOB ve FCA ne demek?​

FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.

FCA da gümrükleme kime ait?​

FCA da gümrükleme kime ait?
Bu teslim şekli satıcıya en az, alıcıya en fazla sorumluluk yükleyen teslim şeklidir. FCA (Free Carrier): Taşıyıcıya teslim: Satıcı ihracat gümrükleme işlemleri yapılmış malları alıcının belirttiği yerde ve alıcı tarafından belirtilen taşıyıcıya teslim eder. Teslim yeri yine ihracatçının ülkesindedir.

FCA DAP nedir?​

CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim. DDP (Delivered Duty Paid): Gümrük vergileri ödenmiş teslim. DAP (Delivered at Place): Belirlenen noktada teslim.

Ex Works Satış nedir?​

EXW, ex works anlamına gelmektedir. Bu teslim şeklinde malın teslimi için gerekli olan tüm giderler alıcının kendisine aittir. Malın satıcıdan çıkmasından başlamak üzere tüm sorumluluk alıcının kendisine aittir ve tüm teslimat alıcının kendisi tarafından gerçekleştirilir.

Exwork yükleme nedir?​

Exwork yükleme nedir?
İŞYERİNDE TESLİM / EX WORKS (EXW) “İş yerinde teslim” terimi, satıcının malları, kendi yerinde veya ismen belirlenmiş başkaca bir yerde (fabrika, depo, işyeri gibi) alıcının tasarrufuna bırakarak teslim etmesini ifade eder. EXW, satıcı açısından asgari yükümlülüğü temsil eder.

DDP ve DAP arasındaki fark nedir?​

GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP) Eğer taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine ilişkin tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorlarsa, DAP Kuralı kullanılmalıdır.
 
FCA terimi, uluslararası ticarette kullanılan ve satıcının ülkesinde belirlediği teslim yerinde taşımacıya teslim anlamına gelir. Bu durumda, ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir. FCA teslim şeklinde, satıcı ihracat gümrükleme işlemleri yapılmış malları alıcının belirttiği yerde ve alıcı tarafından belirtilen taşıyıcıya teslim eder. Teslim yeri yine ihracatçının ülkesindedir. Bu teslim şekli satıcıya en az, alıcıya en fazla sorumluluk yükleyen teslim şeklidir.

FOB (Free on Board) teslim şeklinde ise teslim yeri geminin içidir ve yükleme masrafları ile yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya aittir. FCA'da ise malların alıcısının belirlediği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçer.

FCA DAP (Delivered at Place) arasındaki fark, DAP kuralında mal alıcıya belirlenen noktada teslim edilirken; FCA'da mal alıcı tarafından belirlenen taşıyıcıya teslim edilir. Ex Works (EXW) ise iş yerinde teslim anlamına gelir ve bu durumda malın teslimi için gerekli olan tüm giderler alıcıya aittir.

DDP (Delivered Duty Paid) teslim şeklinde ise gümrük vergileri ödenmiş bir teslimat söz konusudur. Bu durumda, malların ithalat için gümrüklenmesine ilişkin tüm masraflar ve sorumluluklar alıcı tarafından üstlenilir.
 
Geri
Üst