Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Teshis islemi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teşhis işlemi nasıl yapılır?​

Hukuka uygun teşhis işlemi şu şekilde yapılmaktadır: Kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) kendiliğinden teşhis işlemi yapamaz, teşhis işlemi yapabilmek için mutlaka Cumhuriyet savcısından talimat alması gerekir. Teşhis işlemi sırasında kolluk tarafsız olmalıdır, baskı ve yönlendirme yapmadan işlemi tamamlamalıdır.
Yüzleştirme nedir CMK?
Yüzleştirme, tanıkların veya şüphelilerin birbirini tutmayan ifadeleri söz konusu olduğunda bu tür çelişkilerin giderilmesi, açıklığa kavuşmayan konuların açıklığa kavuşturulması ve beyanlarından yeni ipuçları elde ederek hangisine değer verileceğini tâyin etme amacıyla tanıkların birbirleriyle veya şüphelilerle karşı …
Teşhis hangi kanun maddesinde düzenlenmiştir?
Yazımıza konu olan dar anlamda “teşhis” 2007 yılında 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda (PVSK) düzenlenmiştir[2]. Bu düzenlemeden önce de teşhise bir delil elde etme aracı olarak başvurulmaktaydı, ancak herhangi bir yasal dayanağı bulunmamaktaydı.

Teşhis işlemi kaç kez tekrarlanır?​

Teşhis işlemi en az iki kez tekrarlanır ve teşhiste bulunması istenen kişiye, şüphelinin teşhis edilecek kişiler arasında yer almıyor olabileceği hatırlatılır.
PVSK teşhis nasıl yapılır?
Bu durum kanunla da açıkça düzenlenmiştir. Gerçekten de, PVSK Ek m. 6/13’e göre “Teşhiste bulu- nan kişi ile teşhis işlemine tabi tutulan kişilerin birbirini görmemesi gerekir.” Teşhis, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talimatı ile kolluk tarafından yapılan bir soruşturma işlemidir.
CMK 81 maddesi nedir?
Üyemizin Notu: MADDE 81.-(5353 sk. değ) Birinci fıkradaki değişiklikle, hâkim kararı aranmasından vazgeçilmiş, bu konuda asıl yetki Cumhuriyet savcısına verilmiştir. Cumhuriyet savcısı bu konuda sözlü emir verebilecektir. Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde, kolluk amiri de emir verebilecektir.

Yüzleştirme ne demektir?​

YÜZLEŞTİRME, farkındalıktan önceki süreçtir, amaç, davranışsal hedefler yani yapısal davranış değişikliğidir. Danışanın amaçlarına (danışanın kendini anlama düzeyinin artması ve eyleme geçmesi) ulaşma olasılığını arttırmalıdır.
CMK da yer gösterme nedir?
Şüphelinin olay yerine veya delilin bulunduğu sanılan yere götürülmesine, “yer gösterme” denilir (CMK 85, YakalamaY 28). Yer gösterme Cumhuriyet savcısı tarafından yaptırılır. Adli Kolluk kendiliğinden yapamaz. TMK 10 da düzenlenen örgüt suçlarında ise adli kolluk amiri de yetkilidir.
CMK dan ne kadar kazanıyor?
Adalet Bakanlığı, kendi avukatı yoksa vatandaşlara CMK gereğince görevlendirilecek müdafi ve avukatlara 2022 yılında yapılacak ödemelere ilişkin tarifeyi Resmi Gazete’de yayınladı. Buna göre avukata; soruşturma aşamasında 649 TL, Yargıtay’daki duruşmalı davalarda ise 2 bin 248 TL ödenecek.

CMK kapsamı nedir?​

CMK Madde 1 Gerekçesi Bir suçun işlenmesiyle birlikte Devlet ile fail arasında, değişik evre ve aşamaları kapsayan, bir ilişkinin oluştuğu bilinmektedir. Bu ilişki suçun ve failinin saptanmasından başlayarak verilecek hükmün kesinleşmesine ve hatta bazı hâllerde uygulanacak yaptırımların infazına kadar uzanmaktadır.
Terapide yüzleştirme nedir?
Yüzleştirme danışanın korku ya da sıkıntı veren uyaranla karşı karşıya kalması, kaçınmasının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Beraberinde danışanın kendisini rahatlatmak için yaptığı güvenlik sağlayıcı davranışlar ya da ritüellerin engellenmesi yani tepki önleme yapılır.
Yüzleştirme becerisi nedir?
Yüzleştirme: Benliğin değişimi engelleyen yönlerini düşünmeye davet eden bir beceridir. Yüzleştirme yaparken danışanın kendisini duygusal olarak tehdit altında hissetmemesi gerekir. Yüzleştirme: Benliğin değişimi engelleyen yönlerini düşünmeye davet eden bir beceridir.

CMK yer gösterme işlemini kim yapar?​

Yer gösterme işlemi; olağan hallerde hakim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacaktır.
CMK 85 yer gösterme nedir?
(1) Cumhuriyet savcısı, kendisine yüklenen suç hakkında açıklamada bulunmuş olan şüpheliye yer gösterme işlemi yaptırabilir. 250 nci maddenin 1. fıkrası kapsamına giren suçlar söz konusu olduğunda, adli kolluk amiri de yer gösterme işlemi yaptırmaya yetkilidir.
CMK avukatı para alır mı?
Anılan hüküm gereğince, mahkemenin avukatlık ücretine hükmetmesi gerekmektedir. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu m. 164’te “Avukatlık ücreti, avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder… Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır.
 
Geri
Üst