- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tescilin olumlu etkisi ne demek?
Tescile kayıt yapılarak ilan edilmiş bir husus ile ilgili olarak üçüncü kişiler bu hususu bilmediklerini ileri süremezler.( TTK.m. 39). Ticaret hukukunda bu duruma sicilin üçüncü kişilere karşı olumlu etkisi denilmektedir.Tescilin Etkileri Nelerdir?
etkisi, tescilin pozitif etkisi, tescilin negatif etkisi, tescilin ispat aracı olması etkisi, tescilin bildirici (açıklayıcı) etkisi, tescilin hukuki sakatlığı onarıcı etkisidir. Ticaret sicilinin kamusal işlevi nedeniyle üçüncü kişilere sağladığı güven, ilanın üçüncü kişiler üzerindeki etkisine kaynak oluşturur.Sicilin olumsuz etkisi nedir?
da ticaret sicilinin olumsuz etkisi denir. TTK m. 37’de “Görünüşe Güven” ilkesi düzenlenmektedir. Bu doğrultuda, tescil kaydı ile ilan arasında farklılık bulunması halinde üçüncü kişilerin, yanlış olan ilana güvenleri korunmaktadır.
Sicile güvenin korunması ne demek?
Ticaret sicilinde görünüşe güven müessesi, TTK m. 37’de “Tes- cil kaydı ile ilan edilen durum arasında aykırılık bulunması hâlinde, tescil edilmiş olan gerçek durumu bildikleri ispat edilmediği sürece, üçüncü kişi- lerin ilan edilen duruma güvenleri korunur” şeklinde düzenlenmiştir.Tescilin müspet etkisi nedir?
kendilerine karşı hüküm ifade etmeye başlayan kayıtları bilmediklerine ilişkin iddiaları dinlenmez. Başka bir deyişle bunların bilindiği varsayılır. Buna sicilin olumlu (müspet) etkisi denir.Tescilin açıklayıcı etkisi nedir?
Tescil edilmese de genel müdür şirketi yönetir ve temsil eder. Ya da bir şahsı işletmesi veya adi ortaklık kurulduğu tescil sadece üçüncü kişileri haberdar etmek amacı ile yapılır. İşte bu tür tescile tescilin açıklayıcı etkisi adı verilir.
Geçici tescil, bir olgunun tescilinde duraksama yaşanması ya da çözümün mahkeme ilamına bağlı olması hallerinde ticaret sicili müdürü tarafından söz konusu olgunun ilgilinin istemi üzerine geçici olarak tescil edilmesidir.
Bir şirket kurduktan sonra ticaret sicil kaydı oluşturmanız gerekiyor. Ticaret sicil kaydı oluşturmadan önce; şirketinizin şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağı, unvanı, sermayesi, adresi ve yönetimi gibi konulara önceden karar vermeniz gerekiyor. Genel olarak uygulamada sermaye şirketleri kuruluyor.