- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Termometre neye göre yapılmıştır?
Isınınca genleşmeleri sıcaklıkla orantılı olan katı, sıvı, gaz maddelerden çeşitli termometreler yapılmıştır. İnce cam boru içindeki sıvı; cıva ise cıvalı termometre, alkol ise alkollü termometre adını alır. Cıva –-39 santigrat derecede donar, 357 santigrat derecede kaynar.Termoskopu kim buldu?
Erken tarih. Galileo Galilei (1564-1642), ahşap oyma, 1864’te yayınlandı. Birkaç mucit, aynı anda termoskopun bir versiyonunu icat etti. 1593’te Galileo Galilei , ilk kez sıcaklık değişimlerinin ölçülmesine izin veren temel bir su termoskobu icat etti.Termometre nedir kimya?
Bir cismin sıcaklığı ölçmeye yarayan alete termometre denir. Termometreler; civalı, alkollü, gazlı veya metal olabilir. Termometre iki sabit nokta arasında kalibre edilir. Bunlar suyun donma noktasıyla kaynama noktasıdır.
Termometre hangi ölçeğe uygundur?
Meteorolojide Celsius, Fahrenheit veya Kelvin gibi değişik ölçekler termometrelerde kullanılmaktadır. Termometreler, değişen sıcaklık karşısında sıvıların hacim değiştirmesi mantığına dayanır. En fazla kullanılan termometreler civalı termometrelerdir.
Tek kullanımlık termometre nedir?
Tek kullanımlık (kullan-at) termometre ile hem ağızdan hem de koltukaltından rahatlıkla ölçüm alınabilmektedir. Ürün ağız içinde dil altına yerleştirildikten 1-2 dakika sonra ölçümü gerçekleştirmektedir. Koltukaltından ölçüm alınan durumlarda ise 3 dakika sonra ölçüm gerçekleşmektedir.Termoskop ne işe yarar?
Galilei, 1597 yılında sıcağı ve soğuğu ölçmek için bir alet yaptı. Termoskop adını verdiği bu alet, ince ve uzun bir tüp şeklinde boynu olan, yumurta büyüklüğünde cam bir şişeydi. Yumurta şeklindeki kısmı da elle ovuşturarak ısıtılıyordu.Termometre nasıl kullanılır?
Termometre, dilin bir tarafının altına doğru yerleştirilmeli ve 3 dakika kadar dudaklar kapalı şekilde tutularak ölçüm yapılmalıdır. Koltuk altı ölçümlerinde ise koltuk altının terli olmaması gerekir. Termometre konulduktan sonra koltuk altı kapalı bir şekilde 5 dakika kadar beklenir.
Neden cıva kullanılır?
Bu özelliği alkollü termometrelerin daha kolay okunabilmesini sağlar. Ancak alkol kaynama noktası olan, 78.37ᵒC’den daha yüksek sıcaklıkları ölçemez. Yüksek sıcaklıkları ölçme konusunda cıva çok daha avantajlıdır. Kaynama noktası 356,7ᵒC olduğundan alkole göre çok daha yüksek sıcaklıkların ölçülebilmesini sağlar.
Cıvalı veya Alkollü Cam Termometre Cam borunun içindeki cıva, vücut ısısı ile genleşerek yükselir. Ateş ölçümünde hassasiyet yakalamak için cam boru üzerindeki her bir derece için çizgiler bulunur ve bu da sıcaklığı ölçmeyi kolaylaştırır. Aynı çalışma prensibi alkol içeren modeller için de geçerlidir.
Cıva sudan daha yüksek bir genleşme katsayısına sahiptir. Yani termometre, kaynayan su dolu bir kaba batırılıp, ölçüm yapıldıktan sonra çıkarıldığında ölçülen sıcaklık hızla düşmeyeceğinden, suyun sıcaklığının çok daha güvenilir bir şekilde belirlemesi sağlanır.
Yüksek sıcaklıkların ölçümünde hangi tür termometre kullanılır?
Metal termometreler ise hassasiyeti düşük olmasına karşın endüstriyel alanlarda yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Aynı şekilde azotlu termometreler de 1600 dereceye kadar yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Bu derecelerden yüksek sıcaklıklarda pirometre denilen kızıl ötesi termometreler kullanılır.