AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

termometre nasıl yapılır resimli anlatım

haberci

Yeni Üye
termometre nasıl yapılır resimli
Araç Gereç ve Yapılışı
Daha Alçak kısmı balonlu ve balonsuz 30 cm değin ince boru alınır
Civalı için daha ince kanallı, ispirtolu termometre için azıcık daha geniş kanallı daha uygundur
İki ucu açıksa bir ucu ispirto ocağı alevinde kapatılır
Boru içine 10 15 cm yüksekliğinde civa veya ispirto konur
Termometre buza daldırılır 10 dakika değin bekletilir
Civa ya da ispirtonun geldiği düzeye 0° işaretlenir
100° için : deniz seviyesinde iseniz kaynar suyun buharı üstünde termometrenin haznesini 10 dakika kadar tutunuz
Sıvının geldiği yere 100 rakamını işaretleyiniz
0 ile 100 arasını 100 eşdeğer parçaya bölünüz
Her iki bölme 1°C sıcaklığı gösterir
Termometrenizin derecelenmeside tamamdır
Aynı bölmeleri 0'ın aşağıda ve 100'ün üstünde de devam ettirebilirizÇünkü civa ve ispirto eşit sıcaklık değişmelerinde eşit miktarda yükselir ve alçalır *

Termometre yapımı hakkındaki detaylı talimatlar için teşekkür ederiz. Termometre yapımı oldukça basit ve pratik bir işlemdir ve evde kolaylıkla uygulanabilir. Adım adım nasıl yapılacağını açıklamaya devam edelim:

1. İlk olarak, alçak kısmı balonlu ve balonsuz olmak üzere 30 cm uzunluğunda ince bir boruya ihtiyacınız olacak. Civalı termometre için daha ince kanallı, ispirtolu termometre için ise biraz daha geniş kanallı borular tercih edilebilir.

2. Borunun iki ucunun açık olduğundan emin olun. Eğer iki ucu açıksa, bir ucunu ispirto ocağı alevinde kapatın.

3. Borunun içine yaklaşık 10-15 cm yüksekliğinde civa veya ispirto doldurun. Bu sıvının termometrede hareket edeceği parça olacak.

4. Hazırladığınız termometreyi buza daldırın ve yaklaşık 10 dakika boyunca bekletin. Bu adım, termometrenin sıvı içindeki hareketini kalibre etmek için önemlidir.

5. Sıvının geldiği düzeyde 0°C işaretini belirleyin. Bu, termometrenizin sıfır noktasını belirleyecektir.

6. 100°C için ise, deniz seviyesindeyseniz kaynar suyun buharı üzerinde termometreyi 10 dakika tutun. Sıvının geldiği yere 100 rakamını işaretleyin.

7. 0 ile 100 arasını 100 eşit parçaya bölerek her bir bölmenin 1°C'yi göstermesini sağlayın. Bu adım termometrenizi derecelendirme işlemini tamamlayacaktır.

8. Aynı bölmeleri 0'ın altında ve 100'ün üstünde de devam ettirebilirsiniz. Çünkü civa ve ispirto eşit sıcaklık değişimlerinde eşit miktarda yükselir ve alçalır.

Bu adımları takip ederek evde kendi termometrenizi yapabilir ve sıcaklık ölçümü yapabilirsiniz. Dikkatli olun ve güvenlik önlemlerini almayı unutmayın. Eğer herhangi bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin!

Geri